Energiaturg: üldteenuse keskmine marginaal tõusis mais 20 protsenti

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektrilepingu on uue lepingu vastu teise müüja juures vahetanud ligi 18 000 tarbimiskohta.
Elektrilepingu on uue lepingu vastu teise müüja juures vahetanud ligi 18 000 tarbimiskohta. Foto: Toomas Huik

Elektrienergia üldteenuse osutajate keskmine marginaal tõusis mais aprilliga võrreldes 20 protsenti, näitab sõltumatu võrdlusportaali Energiaturg.ee analüüs.

Mais oli üldteenuse keskmine marginaal avatud turul seni kõrgeima hinnaga, teatas portaal.

«Vaatamata keskmisest kallimatele marginaalidele, oli üldteenus mais tarbijatele seni avatud elektriturul siiski soodsaim, kuna marginaal on vaid väike osa lõpphinnast ja põhiosa moodustav kaalutud keskmine börsihind langes mais avatud turu madalaimale tasemele,» ütles portaali analüütik Pirmin Tamm.

Kõige soodsam üldteenuse marginaal oli nii mais kui ka eelnevatel kuudel võrguettevõtjatel Maardu Elekter AS ja AS Anne Soojus - 0,24 senti kilovatt-tunni kohta koos käibemaksuga.

Kõige kallim marginaal oli Kuvart OÜ-l, 3,39 senti kilovatt-tunni kohta koos käibemaksuga, mis oli aprilli marginaaliga võrreldes tõusnud 0,80 senti.

Suurematest võrguettevõtjatest oli mais üldteenuse marginaal kilovatt-tunni kohta kõige madalam VKG Elektrivõrkudel, kellel see oli 0,50 senti kilovatt-tunni kohta. Elektrilevi nimetatud üldteenuse osutaja Eesti Energia 0,85 sendise ning Imatra Elekter 0,98 sendise marginaaliga kuulusid mais keskmisest kallimate marginaalide hulka. 

«Ka üldteenuse arvutamisel aluseks olevad börsihinnad on olnud juba veidi üle nädala tavapärasest kõrgemad ja Energiaturu statistika kohaselt on esmaspäevase seisuga populaarsemate fikseeritud ja börsihinnaga pakettide võrdluses börsihinnaga pakett olnud juunis üheksa protsenti kallim,» ütles Tamm.

Tamm märkis ka, et eratarbijatel ei ole põhjust karta lühiajalisi kõrgeid börsihindasid, kuna kuu lõpuni on veel omajagu aega ning Estlink1 korraline hooldus lõpeb sel nädalal. Ühtlasi lisas Tamm, et varasem statistika näitab, et 2012. aastal oli kogu kalendriaasta madalaim börsihind just juunis.

Tamme sõnul kaotavad börsipaketi kasutajatest antud olukorras rohkem äritarbijad, kellel on kaugloetav arvesti ning väga suur päevane tarbimine.

Energiaturg.ee on sõltumatu võrdlusportaal, mida arendavad koostöös Advokaadibüroo Glimstedt, investeerimisfirma Capital Mill ning IT-partnerina Helmes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles