Projekteerija kinnitas Kaliningradi tuumajaama projekti peatamist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: SCANPIX

Projekt kahe reaktoriga Kaliningradi tuumajaama ehitamiseks on «ajutiselt peatatud» ning praegu uuritakse võimalusi kaheksa väikese, 40-megavatise reaktori paigaldamiseks, ütles projekteerimisfirma OJSC NIAEP juht Valeri Limarenko reedel ajakirjanikele.

«Euroopa Liit on otsustanud oma energiatarnesüsteemi lokaliseerida. Selle valguses on Kaliningradi tuumaelektrijaama projekt ajutiselt peatatud, et olukorda põhjalikult analüüsida. Praegu käivad konsultatsioonid väikese võimsusega reaktorite paigaldamise üle,» ütles Limarenko, kelle sõnul kaalumisel on «umbes kaheksa» 40-megavatise reaktori paigaldamine.

Venemaa riikliku tuumaenergiaettevõtte Rosatom juht Sergei Kirijenko andis hiljuti uurimisinstituudile ja energiafirmale Rosenergoatom korralduse uurida väikese ja keskmise võimsusega reaktorite paigaldamist Kaliningradi tuumajaama.

Üks põhjus projekti peatamiseks on Leedu energiasüsteemi võimalik eraldumine Venemaa süsteemist ja liitumine Euroopa Liidu energiasüsteemiga. Kaliningradi oblast on Leedu kaudu seotud teiste Baltimaade, Valgevene ja ülejäänud Venemaaga. Leedu eraldumine võib kaasa tuua Kaliningradi energiasüsteemi isolatsiooni, mis muudaks kavandatud 2300-megavatise ekspordiväljavaadetega jaama ehitamise mõttetuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles