«Maksejõuetu» Detroit pargiti pankroti piirile

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2014. aasta Chevy Silverado reklaamiga reisivagunid General Motorsi peakorteri taustal Detroidis.
2014. aasta Chevy Silverado reklaamiga reisivagunid General Motorsi peakorteri taustal Detroidis. Foto: Reuters / Scanpix

Detroit jättis eile maksmata kreeditoride arve, käivitades meeleheitlikud läbirääkimised välistamaks suurimat «linnapankrotti» USA ajaloos.

Räsitud linna suhtes rakendub restruktureerimiskava, mille käigus kärbitakse töötajate hüvitisi ja osade võlakirjahoidjate makseid.

Ca 17 miljardi dollarilise pikaajaliste võlgade koorma all ägavale Detroidile osariigi poolt määratud haldur Kevyn Orr ütles eile kreeditoridele, et tema hinnangul on linn «maksejõuetu».

Orr kutsus kõiki üles «ühiseid ohvreid» tooma, et päästa linn pankrotist.

«Viimase 45 aasta vilets finantsjuhtimine, vähenev elanikkond, kokkukuivavavad maksutulud ja mitmed teised faktorid on toonud Detroidi finants- ja haldushävingu äärele,» ütles Orr.

Orr teatas, et Detroit ei maksa pensionitega seotud dividenditõendite hoidjatele välja eile tasumisele kuulunud 39,7 miljonit dollarit.

Neljapäeval oli Moody’s omistanud nimetatud võlakirjadele Caa3 reitingu, mis on agentuuri jaoks «altpoolt kolmas» ning tähistab väga suurt krediidiriski.

Ühtlasi tegi Orr ettepaneku väljastada kindlustamata kreeditoridele 2 miljardi dollari ulatuses proportsionaalseid lihtveksleid ning kärpida linnateenistujate ja pensinäride ravi- ja pensionisoodustusi.

Reformide rakendamist asuks jälgima vastav komisjon.

Orri pakkumist hakkavad nüüd kaaluma enam kui 100 osapoolt, nende hulgas kindlustajad, võlakirjahoidjad, ametiühingud ja väljakäidud vahetustehingute subjektid.

Detroit on langenud kümnendeid kestnud globaliseerumise ohvriks, mis on viinud välismaale olulise osa autotootmisega seotud töökohtadest.

Kunagisest 1,8 miljonilisest elanikkonnast – aastal 1950 – on tänase seisuga Detroiti jäänud 700 000 inimest.

Linna akumuleerunud eelarvepuudujääk on 375 miljonit dollarit.

Moody's kirjutas kommentaariks neljapäevastele reitingulangetustele, et Detroidi pankroti või võlgade mastaapse restruktureerimise tõenäosus kasvab üha.

Nädala alguse poole langetas Detroidi reitinguid oluliselt ka Standard & Poor's.

Copyright The Financial Times Limited 2013

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles