Iraak loodab teenida 2030. aastal energiamüügilt 6 triljonit dollarit

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töölised Rumaila nafta rafineerimistehases Basra linna lähedal.
Töölised Rumaila nafta rafineerimistehases Basra linna lähedal. Foto: SCANPIX

Iraak avalikustas kolmapäeval ambitsioonika energiastrateegia, mille eesmärk on teenida 2030. aastal nafta ja gaasi müügilt kuus triljonit dollarit ja suurendada oluliselt elektri tootmist.

Integreeritud riikliku energiastrateegia nime kandev plaan näeb järgemise kahekümne aasta jooksul ette 620 miljardi dollari investeerimist energiasektorisse. Kõik see peaks tõstma märgatavalt iraaklaste elatustaset ja looma juurde töökohti.

«Selle plaani strateegilised eesmärgid on rahuldada kohalikku energiavajadust, maksimeerida riigi tulusid, julgustada majanduse mitmekesistamist, parandada elatustaset ja luua töökohti,» ütles endine naftaminister Thamir Ghadhban, kes praegu juhib peaminister Nuri al-Malikit nõustavat komisjoni.

Iraagil on kavas suurendada 2014. aastaks naftatoodangut 4,5 miljoni barrelini päevas ja 2020. aastaks see kogus kahekordistada. Kõik riigi enda energiavajadused peaksid saama rahuldatud 2022. aastaks.

Energiatulud peaksid 2030. aastaks kerkima 6 triljoni dollarini, millest 85 protsenti annaks naftaeksport.

Kavas on ka naftapõhise majanduse mitmekesistamine ja 10 miljonit uut töökohta. Planeerijad väidavad, et 2020. aastaks kasvavad majanduse teised sektorid kiiremini kui energiasektor.

Iraak on viimastel aastatel püüdnud naftatoodangut järsult suurendada, et sõjas hävinud majanduse ja infrastruktuuri taastamist rahastada. Toodangu maht on tõepoolest kasvanud, aga tööpuudus on endiselt suur ja iraaklased kurdavad, et elatustase ei ole paranenud.

Rahva nurin läheb eriti valjuks kuumadel suvekuudel, kui enamik elanikkonnast saab elektrit vaid mõni tund päevas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles