Riik plaanib kaotada biokütuste aktsiisivabastuse

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rapsiõli
Rapsiõli Foto: Peeter Langovits

Rahandusministeerium tahab kaotada biokütuse aktsiisivabastuse 2011. aastal, õlitootjad on ettepanekule ägedalt vastu.


Mida rohkem biokütuseid toodetakse, seda vähem tuleb aktsiisi eelarvesse, leiavad riigi rahakotiraudade hoidjad.

Eesti saab pakkuda biokütustele aktsiisivabastust 2011. aasta 27. juulini. Et seda õigust pikendada, peaks riik esitama euroliidule uue taotluse.

Seni on Eestis kasutatud biokütuseid väga vähe, enamik siin toodetud biokütusest eksporditakse. Samuti tuleb enamik toorainest biokütuste tootmiseks välismaalt.

2006. aastal sai biokütus riigiabina aktsiisivabastust viis miljonit krooni. Bensiini ja diislikütuse kogutarbimisest moodustas biokütuse osakaal 0,15 protsenti. 2007. aastal oli biokütuse osakaal mootorikütuste kogutarbimises vaid 0,06 protsenti, 2008. aastal 0,82 protsenti ning biokütuse käitlejatele anti aktsiisivabastust 34,41 miljonit krooni.

Samas on Eesti eesmärk saavutada 2011. aastal autokütuste tarbimisest biokütuse osaks 5,75 protsenti. Rahandusministeeriumi meelest aitaks eesmärgi saavutamisele kaasa pigem see, kui biokütus oleks ühistranspordis kohustuslik või riik toetaks otse biokütuste tootmist ning biokütuste tanklate ehitamist.

Õliühingu juht Toomas Saks on aga aktsiisivabastuse kaotamise vastu. Saksa arvates soosib aktsiisivabastus biokütuste tehaste investeeringute tegemist Eestisse. Samuti aitab aktsiisivabastus biokütust müüa, sest vastasel juhul oleks biokütus tavadiislist kallim.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles