Euroala perifeeria laenukulud taas tõusulainel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Liit
Euroopa Liit Foto: Peeter Langovits

Eurotsooni perifeeria riigivõlakirjade tootluste vallas näib olevat toimunud põhjalik pööre: laenukulud on taas tõusuteel.

Võlakirju vaevab nimelt hirm, et nende kergekäeline ülesostmine keskpankade poolt on lähenemas lõpule.

Potentsiaalselt võinuks riigivõlakirjade kahjumeid pidurdada Jaapani keskpanga eilne koosolek, kuid kuna viimane jättis senise poliitika muutmata, on maaklerid jätkuvalt ähmi täis.

Kreeka laenukulud hüppasid 45 baaspunkti jagu 9,79 protsendi peale, Hispaania 10-aastaste riigivõlakirjade tootlused sooritasid aga 6-baaspunktilise tõusu 4,6 protsendi tasemele.
Omalt poolt upitavad euroala perifeeria võlakirjade tootlusi ülespoole USA laenukulud, mis püstitasid eile 14 kuu tippmargi.

Tõusma on hakanud ka Saksa võlakirjade tootlused.

Kõikide pilgud on nüüd suunatud USA Föderaalreservi koosolekule tuleval nädalal, kuid ilmselt kavatseb FED jätkata turgude ettevalmistamist kvantitatiivse leevendamise (loe: dollaritrüki) järk-järguliseks lõpetamiseks – poliitika, mis perifeeria kahjumeid küll kuidagi ei leevenda.

Ja selliseid uudiseid, mis euroala kriisiriikide laenukulude tõusule piiri võiksid panna, ei paista mitte kusagilt.

Copyright The Financial Times Limited 2013

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles