Viis lihtsat märki, et vajad kiiresti puhkust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puhkus.
Puhkus. Foto: SCANPIX

Ületöötamisest tulenev läbipõlemine on tõsine asi ja see sündroom võib avalduda üllatavalt mitmetahuliselt. Läbipõlemise äärel inimene võib tunda vaid mõnda sümptomit ning see protsess võib kesta pikka aega, kirjutab Inc.com.

Mõnikord on sümptomiteks monotoonsuse tunne, motivatsiooni ja loovuse puudumine, vähehaaval pikenevad tööpäevad. Sedasorti läbipõlemine algab hiilivalt ning süveneb pika aja jooksul, enne kui olukord kriitiliseks muutub.

Oluline on toimuv võimalikult vara ära tunda ja olukorra süvenemine peatada. Siin on viis lihtsat märki, mis näitavad, et su reservid hakkavad lõppema ning sa vajad kiiresti puhkust:

Keskendusmisraskused. Kroonilise pikaaegse stressi korral kaotab inimene suure osa oma keskendumisvõimest.

Süütunne. See on tunne, et sa justkui töötad küll pidevalt, kuid ikkagi tundub, et midagi tehtud ei saa või pole sa oma töös piisavalt hea. Tunned end süüdi ja seetõttu töötad järjest ja järjest rohkem.  

Meeleolu kõikumised. Kui su tujud kõiguvad seinast seina, võib see viidata peatsele läbipõlemisele. Läbipõlemisega kaasneb emotsionaalne kurnatus, võõrandumisetunne ja depressioon.

Sotsiaalsesse isolatsiooni sattumine. Läbipõlemisega kaasneb enamasti nn nõiaringi sattumine – läbipõlev inimene kaldub depressiooni, mistõttu kahaneb tema suhtlemine teiste inimestega ja omakorda sellepärast suureneb veel depressioon. Läbipõlemisprotsessis olevatel inimestel on kalduvus oma töö pärast häbi ja süüd tunda ning nad vähendavad seetõttu sotsiaalset läbikäimist teiste inimestega.

Pahede võrku langemine. Tavaline on, et läbipõlemisprotsessis inimene hakkab liialdama pahedega, näiteks tarbima liigselt alkoholi, liiga palju sööma või hakkab narkootikume kasutama. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles