Apple'i uue operatsioonisüsteemi iOS 7 esmamuljed

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Esmaspäeval avalikkusele tutvustatud Apple'i nutitelefonidele ja kaaperaalidele mõeldud uus operatsioonisüsteem iOS 7 kujutab endast väga ilusat värskendust disaini poolest kuulsatele seadmetele.

Kuigi uus op-süsteem muutub kättesaadavaks alles mitme kuu pärast, on end Apple'i arendajaks registreerinutel võimalik seda juba praegu tõmmata, et oma aplikatsioone süsteemile vastavaks muuta ning uusi funktsioone ära kasutada.

Kuid mis siis muutunud on? Vajutame home-nuppu ning avaneb uue kujundusega klahviluku mahavõtmise nupp ning uuendatud on ka klahvistikku, kuhu on parool sisestada. Ekraani ülevalt vasakust nurgast jääb silma ka uuenenud leviulatuse ikoon.

Esimene asi, mida pärast klahviluku eemaldamist märkan, on see, et mu vana taustapilt sellele süsteemile enam ei sobi. Näeb lihtsalt kole välja ning muutunud ikoonid ei paista selle taustalt enam eriti välja. Esimene asi on see endale uus leida.

Kui see tehtud on aega veidi uudistada. Apple on värskendanud oma põhiliste aplikatsioonide ikoone: kalender, fotod, kaamera, kontaktid, sätted, e-mail, Safari ja muusikamängija on saanud endale uue kuue. See võib skeptikutele tunduda ei millegi erilisena, ent näeb siiski parem välja.

Kui kallutad telefoni üles-alla, siis liigub sellega ka taustapilt, mis ehk pole funktsioon, mida paljud Apple'i fännid aastaid oodanud on, ent näeb lahe välja sellegipoolest.

iOS 7 on kiire. Programmid avanevad ja sulguvad kiirest. Lisaks on sel ka rööprähklemine (multitasking), mis võimaldab mitut programmi samal ajal jooksutada. See töötab sujuvalt ja vigadeta.

Kui tahad äppe sulgeda, siis vanast kahekordsest Home-nupu vajutamisest ja ikoonil näpu hoidmisest enam ei piisa. Programm sulgub, kui selle rööprähklemiselt üles libistad. Väidetavalt on see üks ühele maha viksitud Palmi WebOSilt.

Uudistasin ka telefoni uusi sätteid. Kuigi ma seda varasema iOSiga ei teinud, avastasin nüüd, et teoorias on võimalik tühistada tülikad asukohapõhised reklaamid, mida kolmandate osaliste äpid näitavad. Ent kui avasin näiteks Battery Doctori, teretas eestikeelne reklaam mind siiski.

Üldiselt näeb kõik parem välja kui varem. Nii Safari, muusikapleier kui ka e-kirjaprogramm.

Kauaoodatud iTunes Radiot mul siiski proovida ei õnnestunud. Lühikese mõtlemise peale jõudsin järeldusele, et see peab praegu järelikult ainult USAs kättesaadav olema.

Ahjaa, kaamera. Pilte saab nüüd teha nagu harjunud Instagrami kasutajad. Endale sobiva filtri saad valida kohe enne pildi tegemist ning alles siis meeldiva stseeni salvestada.

Võib ju väita, et Apple on palju teistelt maha viksinud. Varasema Androidi kasutajana, tuli mullegi palju tuttavat ette, ent see on maailm, kus me elame - kõik kopeerivad kõiki. 

Näiteks on Androidil juba ammu olemas kontrollkeskuse moodi koht, kus saab lülitada sisse ja välja erinevaid funktsioone nagu traadita internet, sinihammas, muuta taustavalgust ja kasutada kaamera välku taskulambina. Nüüd on see lisatud ka iOSi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles