USA uuring: maailma kildanaftast jätkuks 10 aastaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nn kildanafta tootmine Põhja-Dakota osariigis.
Nn kildanafta tootmine Põhja-Dakota osariigis. Foto: MARK SCHMEETS/AFP

USA on esmakordselt avaldanud maailma kildanafta ressursside hinnangu, millest väidetavalt piisaks kümne aasta globaalse naftanõudluse rahuldamiseks.

USA energiaministeeriumi hinnangul on nende poolt uuritud 42 riigis 345 miljardit barrelit «tehniliselt kättesaadavat» kildanaftat – 10 protsenti maailma toornaftavarudest.

Varasemalt on ministeerium avaldanud hinnanguid vaid USA varude kohta, mida eile tõsteti 32 miljardilt 58 miljardile barrelile.

Suurimad kildanafta ressursid on USA hinnangu järgi Venemaal: 75 miljardit barrelit.

Järgnevad USA, Hiina (32 miljardit barrelit), Argentina (27) ja Liibüa (26).

Nii geoloogid kui diplomaadid arutlevad elavalt selle üle, kas ka teistel riikidel õnnestub korrata USA edu kilda frakkimisel. USA toornaftaimport on langenud 16 aasta rekordmadalusse, kujundades tugevalt ümber globaalset naftakaubandust.

Ühendriikidel ja Kanadal on teiste riikide ees olulised eelised suurte sisemaiste torujuhtmevõrgustike, veevarude ja kõrgtasemelise frakkimistehnika vallas.

Ühtlasi on USA maaomanikel õigus oma pinnases leiduvatele maavaradele.

USA rõhutab, et vaatles vaid tehniliselt kättesaadavaid ressursse ega anna hinnangut kasumlikkusele. Samuti nendib ministeerium, et andmed on «väga ebatäpsed».

Kõnealune raport ei puudutanud Lähis-Ida ja Kaspia mere piirkonda. Samas võivad sealsete naftaväljade all paikneda potentsiaalsed kildavarud.

Ministeeriumi teatel annavad kildanafta ja kildagaas tänase seisuga vastavalt 30 ja 40 protsenti USA nafta- ja gaasitoodangust.

Copyright The Financial Times Limited 2013

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles