Taani müügispetsialist: Eestil on potentsiaali saada maailma rikkaimaks riigiks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taani konsultatsioonifirma TBK Consult asutaja ja tegevjuht Hans Peter Bech.
Taani konsultatsioonifirma TBK Consult asutaja ja tegevjuht Hans Peter Bech. Foto: Erakogu

Aprilli lõpus Proeksperdi visioonikonverentsil esinenud taanlane Hans Peter Bech, kes on konsulteerinud ettevõtjaid ja müünud erinevaid IT-tooteid juba üle 20 aasta, arvab, et Eestil on potentsiaali saada maailma rikkaimaks riigiks.

Tema sõnul on selleks vaja tegeleda modernse tarkvara arendamisega.

Bechi hinnangul kasvab nõudlus tarkvaraprogrammide järele kõikides tööstustes ja võimalused on lõputud. Selles valdkonnas ei ole aga suurtel riikidel väikeste ees mingeid eeliseid. Bechi sõnul on Eestis kiirelt arenenud tarkvaraprogrammide arendamise traditsioon ja sellel on suur potentsiaal muutuda ka kiireks äriarenguks.

Ta nentis, et Eestis on investeeringud juba praegu suhteliselt suured, kuid need peaksid veelgi suurenema. Eesti peab Bechi sõnul innovatsiooni väärtusahelas kõrgemale pürgima. Selleks on vaja kõrgeid palku – eriti rikast keskklassi, inovaatilist keskkonda ja õhukest valitsust.

Selle asemel, et olla teiste riikide ettevõtjate koostööpartner, peaksid eestlased ise oma ärimudeleid looma. Eesti peaks olema maailma väikseima töötusega riik ja ka 10 võrdseima riigi hulgas. Ning tingimata peavad eestlased muutuma paremateks müügi- ja turundusinimesteks. Ettevõtlusele tuleb hoida väga avatud keskkonda - äri peab olema lihtne alustada ja lõpetada.

Riik peab suutma vastu panna kiusatusele toetada endi või eurorahadest väikeettevõtjaid. «Valitsus ei saa tulevikku ennustada ja võitjaid valida. Jätke äri edu turu otsustada,» ütles Bech.

Kuigi sama juttu võib rääkida iga väikeriigi kohta, siis usub Bech, et eestlased on teistest väikeriikidest paremas seisus. Kindel majandus, demokraatia ja tarkvaraarendamise traditsioon on kõik Eesti jaoks suured eelised. Kui kõiki neid õigesti ära kasutada, siis võib Eesti olla väga edukas, ütles Bech.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles