Rehn reageeris vihaselt IMFi Kreeka-abi süüdistustele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Olli Rehn
Olli Rehn Foto: SCANPIX

Euroopa Liidu ametnikud reageerisid teravalt Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) eilsele raportile, milles hämmastava siirusega tunnistatakse vigu Kreeka esimese ja ebaõnnestunud abipaketi korraldamisel, rõhutades ka ELi süüd, mis keeldus õigeaegselt restruktureerimast Kreeka riigivõlga.

Euroopa Komisjon lükkas ümber IMFi väite, nagu tulnuks Kreeka võlga restruktureerida juba protsessi alguses, aastal 2010.

«IMF väidab oma raportis, et restruktureerimine tulnuks teostada juba alguses, aastal 2010. Me oleme fundamentaalselt vastupidisel seisukohal,» teatas ELi kaubandusvoliniku Olli Rehni pressiesindaja Simon O'Connor.

«Raport ignoreerib euroala liikmesriikide lõimunud olemust,» ütles O’Connor.

«Eraviisiliste võlakirjade restruktureerimine oleks võinud selles staadiumis põhjustada süsteemse nakatumise.»

Küsimuse peale, kas Euroopa Keskpangal on vaja millegi pärast vabandust paluda, ütles pangapresident Mario Draghi: «Ei ole, justkui...»

Draghi tunnistas küll, et juhtunust on palju õppida, kuid lisas, et kolm aastat tagasi olid turupinged ja nakatumise riskid palju suuremad kui täna.

«Tihti kaldume me mõistma eilse üle kohut läbi tänaste prillide. Tagantjärele on ikka kerge tark olla,» sõnas Draghi.

Helsingis viibinud Kreeka peaminister Antonis Samaras ütles aga reporteritele, et on IMFi kriitikaga suures osas nõus – rõhutades, et oli tolleaegse opositsioonijuhina juba alguses samal seisukohal.

«Ma rõhutasin, tegelikult lausa kritiseerisin juba algusest peale seda, mida IMF nüüd veaks tunnistab,» ütles Samaras. «Juba aasta aega tegeleme me [Kreeka valitsus] nende vigade parandamisega.»

Copyright The Financial Times Limited 2013

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles