Eesti Pank: jaekaupmeeste soov taastada kasumlikkus toob kaasa hinnasurve

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Panga ökonomist Kaspar Oja.
Eesti Panga ökonomist Kaspar Oja. Foto: Eesti Pank

Eesti Panga ökonomisti Kaspar Oja sõnul kiirendas hinnatõusu kõige rohkem üksikute toidukaupade järsk kallinemine, ehkki maailmaturul on toidutoore võrreldes poole aasta tagusega odavnenud.

«Esimese kvartali jaekaubandusettevõtete majandustulemused näitavad, et tööjõukulud on kasvanud kiiremini kui kasum. See võib edaspidi kasumlikkuse taastamise soovist tingituna tuua kaasa sisemaise hinnasurve suurenemise,» selgitas Oja.

Samas on ettevõtete võimalused hindu tõsta Oja sõnul seni olnud piiratud – sellele viitab kaubandusliku juurdehindluse laiapõhjaline langus ja müügiperioodi pikenemine esimeses kvartalis võrreldes aastagusega.

Euroopa Keskpanga värske prognoosi kohaselt püsib inflatsioon euroalal nii käesoleval kui ka järgmisel aastal madalal tasemel. Eesti tarbijate jaoks peaks see tähendama eeskätt tööstuskaupade aeglasemat inflatsiooni.

«Eesti ja euroala inflatsiooni erinevuse peamine põhjus on käesoleval aastal elektri kallinemine kohaliku elektrituru avamise tõttu. Selle mõju inflatsiooni aastakasvule ulatus maikuus Eestis ligikaudu ühe protsendipunktini. Eesti ja euroala teiste riikide inflatsiooni erinevus väheneb järgmisel aastal,» arvas Oja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles