Eesti arvutipoodidest leiti piraattarkvara pakkuvaid teenindajaid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
BSA: pooltes maailma personaalarvutites on piraattarkvara.
BSA: pooltes maailma personaalarvutites on piraattarkvara. Foto: SCANPIX

BSA | The Software Alliance'i kontrollkülastuses Eesti arvutipoodidesse näitasid, et üheksa protsenti teenindajatest andis kliendile juhiseid tarkvara illegaalsel viisil hankimiseks või oli valmis litsenseerimata tarkvara ise arvutisse paigaldama.

«Selline ebaseaduslik tegevus kahjustab õiguspäraselt käituvate konkurentide äri ning mõjub kahjulikult kogu riigi majandusele,» kommenteeris uuringutulemusi BSA | The Software Alliance`i esindaja vandeadvokaat Kaido Uduste.

Tema sõnul ei maksa imestada, et ligi pool Eestis kasutusel olevast tarkvarast on litsentseerimata, kui juba arvutipoodides klientidele piraattarkvara pakutakse.

Kontrollkülastuste tegijad tundsid huvi arvuti ja tarkvara omandamise vastu ning küsisid ka tasulise tarkvara alternatiivide kohta. Kokku üheksal korral andsid müüjad juhiseid illegaalse tarkvara hankimiseks või olid valmis selle ise kliendi arvutisse paigaldama.

Viimase aastaga pole BSA| The Software Alliance’i poolt läbiviidud kontrollkülastuste tulemus muutunud, ka 2012. aastal oli külastatud arvutipoodidest üheksal juhul selle teenindaja valmis õigusrikkumist toime panema ning klienti õigusvastasele teele suunama.

Kõige levinumaks rikkumiseks on jätkuvalt soovituste andmine, kuidas internetist piraattarkvara saada. Illegaalse tarkvara leidmiseks soovitati ka pöörduda sõprade, tuttavate ja teiste spetsialistide poole. Ühel juhul pakkus teenindaja kliendile ise tasuta mitteametlikku operatsioonisüsteemi.

Uuringutulemuste saamiseks valiti testkülastuseks välja kokku sada arvutipoodi üle Eesti. Nende seas olid kõik suuremad kauplusteketid, aga ka väiksemad ja üksikute poodidega ettevõtted. Kontrollkülastused viidi läbi 2013. aasta esimese kvartali jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles