Hiina: Euroopa Liit tunnistagu oma allakäiku

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina ja Euroopa Liidu vahel on lahvatamas kaubandussõda.
Hiina ja Euroopa Liidu vahel on lahvatamas kaubandussõda. Foto: AP / Scanpix

Hiina hoiatas, et kui Euroopa Liit ei suuda tunnistada oma mõjuvõimu mandumist, on Peking sunnitud kasutama päikesepaneelide impordi ümber lahvatanud kaubandussõjas karmimaid meetmeid.

«Ajad on muutunud ja võimukeskmed nihkunud, kuid mõned euroopased ei ole ikka veel saanud lahti oma üleolevast suhtumisest,» kirjutas eile Kommunistliku Partei häälekandja People's Daily. «Hiina ei taha kaubandussõda, kuid kaubanduslik protektsionism pälvib igal juhul vasturünnaku.»

Leht kirjutas, et Peking võib rakendada ELi suhtes täiendavaid meetmeid. «Me oleme katnud läbirääkimiste laua, kuid meil on veel palju kaarte varuks,» kirjutas People’s Daily.

Vihase juhtkirja autoriks oli märgitud pseudonüüm «Zhong Sheng», mis on häälduselt analoogiline väljendiga «Hiina Hääl» ning mida võetakse kui ametlikku seisukohta.

Samalaadseid kommentaare avaldasid eile ka teised riiklikud väljaanded.

Peking on asunud vasturünnakule pärast seda, kui Brüssel kehtestas nädala alguses lõivud Hiinast imporditud päikesepaneelidele.

Juba kolmapäevaks oli Hiina valitsus jõudnud reageerida, käivitades dumpingu- ja subsiidiumide uuringu Euroopa veinide osas.

«Kui EL leiab, et ta võib kaitsta oma huve sanktsioonide abil, siis peab ta mõistma, et ta ei seisa enam silmitsi mineviku-Hiinaga,» ütles Shanghai Funadi ülikooli ELi diplomaatia professor Chen Zhimin.

Hiina on juba aastaid kogenud sügavat frustratsiooni nõrgeneva Euroopa keeruka ja ebaefektiivse poliitilise juhtimise ja otsutsmemehhanismi pärast – nagu nad seda kogevad.

Üha rohkem üritavad Hiina ametnikud sõlmida kokkuleppeid pigem liikmesriikide valitsustega. Ühtlasi on Peking üsna selgelt mõista andnud, et näeb Euroopa liidrina Saksamaad.

Seda rõhutab ka People's Daily juhtkiri, haarates otseselt hambusse Brüsseli bürokraatia: «Euroopa otsustussüsteem on takerdunud probleemidesse. Vaatamata liikmesriikide selge enamuse vastuseisule [päikesepaneelide sanktsioonidele] on kaubandusvolinik [Karel] De Gucht keerutanud üles tüli väga keerukas ja tundlikus küsimuses. See on ebanormaalne.»

Copyright The Financial Times Limited 2013

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles