VKG valis diislikütuse tehase ehitaja

Andrus Karnau
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
VKG ise ei tooda nii palju põlevkiviõli kui kavandatav tehas vajaks.
VKG ise ei tooda nii palju põlevkiviõli kui kavandatav tehas vajaks. Foto: Toomas Huik

Viru Keemia Grupp (VKG) valis diislikütuse tehase ehitajaks Itaalia ja Hispaania konsortsiumi, kuhu kuuluvad ettevõtted KT – Kinetics Technology ja OHL Industrial. Tegu oli «võtmed kätte» ehitushankega ja ettevõte ei avalda pakkumuse hinda.

VKG rafineerimistehase hankel osales neli pakkujat – peale võitnud konsortsiumi veel Samsung Lõuna-Koreast, Hispaania ettevõte Tecnicas Reunidas ja Itaalia firma Technip Italy, kes tegi ka projekti.

«Väga tugev konkurss oli, kõik pakkujad tegid kõvasti tööd. Eriti kõvasti tegid tööd korealased. Müts maha! Kodus oli neil kõva inseneritöö tehtud, aga nende hind oli kõige kõrgem. See oli külm dušš! Aga õnnekombel osutus Korea pakkumine kõige kallimaks ja mida edasi ümbrikuid avasime, seda paremaks asi läks,» rääkis VKG juhatuse liige Jaanus Purga.

Purga märkis, et ettevõte ei avalda ehitushanke hinda, kuid kogu rafineerimistehase kompleks koos maagaasist vesiniku tootmisega maksab ligikaudu 400 miljonit eurot.

Tehas suudab töödelda aastas umbes 750 000 tonni põlevkiviõli, millest vähem kui pool tuleb diislikütust, teine pool madala väävlisisaldusega laevakütust ja seitse-kaheksa protsenti stabiliseeritud bensiini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles