Hinnatõus sai hoogu juurde

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tarbijahinnaindeks tõusis mais võrreldes aprilliga 0,2 protsenti ning võrreldes eelmise aasta maiga 3,3 protsenti, teatas statistikaamet. Aprillis oli aastane hinnatõus 3,1 protsenti.

Kaubad olid 2012. aasta maiga võrreldes 2,8 protsenti ja teenused 4,3 protsenti kallimad.

Kaupade ja teenuste administratiivselt reguleeritavad hinnad on eelmise aasta maiga võrreldes tõusnud 0,8 protsenti ja mittereguleeritavad hinnad 4,2 protsenti.

2012. aasta maiga võrreldes mõjutas tarbijahinnaindeksit enim toit, mis andis kogutõusust poole. Sellest omakorda kaks viiendikku andis aastataguse ajaga võrreldes 37 protsenti kallim köögivili, neljandiku 27 protsenti kallim puuvili ja veel viiendiku 6,1 protsenti kallimad liha- ja lihatooted.

Eluasemekulutused andsid kogutõusust üle 40 protsenti, millest kaks kolmandikku jäi aastaga 25 protsenti kallinenud elektri arvele.

Mootorikütus oli mais 5,6 protsenti odavam kui aasta varem. Mullu sama ajaga võrreldes on toidukaupadest enim ehk 80 protsenti kallinenud kartul, 41 protsenti on kallinenud värske köögivili ja 27 protsenti puuvili. Odavnenud on munad (18 protsenti) ja kohv (10,6 protsenti).

Aprilliga võrreldes olid mais tarbijahinnaindeksi suurimateks mõjutajateks toidu 1,6 protsendiline kallinemine ning mootorikütuse 4,2 protsendiline ja elektrienergia 5,4 protsendiline odavnemine. Köögivili kallines kuuga 7,3 protsenti ja puuvili 4,9 protsenti põhjustades kaks kolmandikku toidu kallinemisest. Kuuga kallines porgand 55 protsenti ning odavnes tomat 13 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles