75 eurosenti kallimad teksapüksid tagaksid Bangladeshis turvalise töökeskkonna

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naine, kes pääses Bangladeshi rõivatehase varingust.
Naine, kes pääses Bangladeshi rõivatehase varingust. Foto: AP / Scanpix

Vaid mõnikümmend senti T-särgi või teksapükste paari eest rohkem ja arengumaade rõivatootjad saaksid ehitada üles tehased, kus töölised saaksid korralikku palka, emaduspuhkuse ja ületunnitasu, kus töötaks ventilatsioon ja kus oleks toimivad turvaväljapääsud.

Miljonär ja üks Bangladeshi suurimaid rõivatootjaid Tipu Munshi ütles Bloombergile, et müüb Wal-Martis 22-dollarilise hinnasildiga teksapüksid vahendajale 1,16 dollari eest, millest 26 senti läheb kasumiks. Kuid müüa võiks ka odavamalt ja sel juhul tehaste turvalisust tagada ei saaks.

«Laske meil teenida need mõned sendid ja keegi Bangladeshis ei pea surema, tehes tavalisi viietaskulisi teksapükse,» ütles Munshi. «Mis on 15, 20 senti välismaalase jaoks? Mitte midagi.»

Tööliste õiguste eest võitlev organisatsioon Worker Rights Consortium on välja arvutanud, et turvalise tehase töös hoidmiseks on vaja tootjale anda 90 senti (75 eurosenti - K.I.) teksapaari kohta. See tähendab, et tööjõu- ja tehasekulud moodustavad vaid neli protsenti hinnast, mida tarbijad toote eest maksavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles