Üliodava tööjõu aeg hakkab lõppema – ka Kambodža töötajad tänavatel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Investeeringud Kambodža tekstiilitööstusesse suurenevad iga päevaga, kuid samal ajal kogub hoogu töötajate rahulolematus oma palkade ja töötingimustega.

Sel nädalal tulid tänavatele sajad rõivatehase töötajad, kes muuhulgas toodavad riiet ka Nike'ile. Esmaspäeval saadeti protestijaid ohjeldama politseinikud ning väidetavalt arreteeriti ka kaheksa ametiühingu liidrit, kelle vabastamist nõuti tänavatel eile, vahendas Reuters.

Suure protestilaine kutsus Aasia vaeseimates riikides esile mõne nädala tagune Bangladeshis toimunud rõivatehase varing, milles hukkus 1100 töölist.

Kuid tänavarahutused on tekstiilitöötajate seas viimastel aastatel juba tavapärane nähtus. Mullu oli Kambodža tekstiilitootjate liidu andmeil proteste 134. Sel aastal on neid toimunud juba 48, mida on rohkem kui 2010. ja 2011. aastal kokku.

Töölised süüdistavad Lääne rikkaid brände, kes neid allhankijatena kasutavad, kuid vääriliselt ei tasusta, kuigi tegelikult neil brändidel kohalike töötingimuste ja palkade üle kontrolli ei ole. Viimased protestid Kambodžas on suunatud Nike'i, H&M'i, Wal-Marti, Gap'i, Puma vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles