Pere leiva tootja: tegutsen vaid enda huvides

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pere kaubamärgi leiva tootmine.
Pere kaubamärgi leiva tootmine. Foto: Margus Ansu / Postimees

Pere kaubamärgi all leiba tootva OÜ LInereli juht ja omanik Tõnis Väli lükkab tagasi Pere endise omaniku Rein Kilgi ja viimase alluva Karl Liivapuu jutu justkui teenis Väli leivatootmisel kellegi kolmanda osapoole huve.

Järgneb Väli vastulause:

OÜ Linerel ei tegutse ega ole tegutsenud Maria Mägi-Rohtmetsa ega tema büroo töötajate huvides ega ole sõlminud Tartu leivatehase rendilepingut nende initsiatiivil.

Vastupidi –initsiatiiv rendilepingu sõlmimiseks tuli Karl Liivapuult ja Rein Kilgilt (omavahelise kontakti saime advokaadibüroo kaudu, kes pöördus meie poole Karl Liivapuu soovil). Rein Kilk ja Karl Liivapuu teadsid, et oman pikaajalist kogemust pagaritoodete tootmises ja seepärast minu poole nad oma palvega pöördusidki.

Karl Liivapuu palus käsi südamel, et ma kiirelt võtaks tehase üle, sest muidu jääb tehas seisma ning töötajad tööta ja tehasest jääb järele ainult vanaraud. Lisaks pidasid nad samaaegselt läbirääkimisi ka teiste potentsiaalsete ostjate ja rentnikega (Olerex, Maag jt.). Põhjus, miks nad seda tegid, oli väga proosaline. Perel oli kujunenud sisuliselt pankrotiseis (tasumata olid palgad, maksud, kommunaalteenuste arved, arved hankijatele ning lisaks võlgnevused krediidiandjate ees jne.), mis on ka täna kohtus kinnitust leidnud, ja seetõttu oli leivatehase tegevus sisuliselt seiskumas (arvete arestimine, elektri väljalülitamine jne.).

Pagaritoodete tehase seiskumine tähendaks aga seda, et koheselt kaotatakse tihedas konkurentsis turuosa, mida hiljem enam tagasi võita ei ole kuidagi võimalik. Pagaritoodete turu spetsiifika seisneb ajaliselt väga lühikeses realiseerimistsüklis, mistõttu ka lühiajaline seiskumine võib kaasa tuua fataalsed tagajärjed.

See tähendab, et pärast seiskumist tehase uuesti käivitamine ei oleks enam praktiliselt võimalik, sest kaotatud turuosa konkurentidelt tagasivõitmine oleks sisuliselt juba võimatu või väga keeruline. Lisaks oleks tehase alune kinnistu kaotanud oma väärtuse, sest selle asukohta ja spetsiifikat arvestades, seisnebki väärtus selles, et seal on peal töötav tehas. Kui tehas seiskub, siis sellega kaotab kinnistu ka kohe oma väärtuse.

Selleks, et ära hoida seiskumise tagajärgi, otsisidki nad paaniliselt tehase operaatorit. Algselt oli jutuks tehase müük, kuid koos Liivapuuga pangas käies selgus, et see oleks olnud liiga pikaajaline protsess ja seetõttu jätkati läbirääkimisi tehase rendileandmise üle.

Kuna mul olid mitmed kahtlused (mis on hiljem tõeks osutunud) nii tehase pakkujate isikute tausta kui ka tehase tegeliku seisu osas, ei olnud ma koheselt valmis lepingut sõlmima, sest kartsin, et see Rein Kilgi nimega kaasa tulev pagas oleks võinud kahjustada minu teist pagaritööstust (Nordhaus). Karl Liivapuu aga üritas mind edasi veenda tehast rendile võtma, pidasime suurel hulgal selleks läbirääkimisi ja kohtumisi temaga, käsime koos pangas, kohtusime tehase töötajatega jne.

Lõpuks jõudsime pooli rahuldava kokkuleppeni ja sõlmisimegi rendilepingu, mida oleme seni nõuetekohaselt täitnud ning tehas töötab tänu meie omapoolsetele investeeringutele (tehase turuosa on alles, töökohad alles jne.).

Seega on kogu jutt sellest, et me oleme tehase Rein Kilgi ja Karl Liivapuu tahte vastaselt või nende selja taga või kellegi kolmanda korraldamisel tehase üle võtnud, on ilmne vale ja laim. Tehase opereerimisele võtmine rendilepingu alusel oli sisuliselt meiepoolne järeleandmine nende tungivale pakkumisele ja meie poolt ühtlasi suure finantsilise riski võtmine, arvestades turuolukorda ja tehase tegelikku seisu.

Kõike seda eeltoodut kinnitavad ka Rein Kilgi enda väited ajakirjanduses, kus ta avaldas suurt rahuolu rendilepingu tulemusena tehase tegevuse jätkumise osas ning kiitis rentnikku (nt. ERR uudised, 25.04.2012) (selles artiklis räägib Rein Kilk Nordhausist kui rentnikust, kuna Nordhaus on minu teine äriühing, kus ma siis ja jätkuvalt toodan pagaritooteid ning millise nime all minu senist tegevust eelkõige tuntakse, Pere tehase võtsin juriidiliselt rendile oma teise äriühinguga). 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles