Eesti oli Hiina päikesepaneelide tollimaksu vastu

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Solartaxi päikesepaneelid
Solartaxi päikesepaneelid Foto: SCANPIX

Eesti ei toetanud komisjoni ettepanekut kehtestada Hiina päritolu päikesepaneelide impordile dumpinguvastast tollimaksu esitatud kujul. teatas majandusministeerium.

Hiinast pärinevate päikesepaneelide peamiseks probleemallikaks peetakse laiaulatuslikku riigiabi, mis toob nende hinnad Euroopa Liitu eksportides ebaõiglase tasemeni. Seoses sellega on Euroopa Komisjonil hetkel käimas kaks menetlust: dumpinguvastane menetlus ja subsiidiumivastane menetlus. Dumpinguvastane menetlus jõudis oma esialgsete järeldusteni nüüd. Subsiidiumivastane menetlus jõuab oma esialgsete järeldusteni lähikuudel, märkis ministeeriumi pressiesindaja Martin Miido.

«Oleme seisukohal, et subsiidiumite vastu suunatud menetluse käigus kogutud andmed annavad meile reaalse pildi sellest, miks Hiina ettevõtete müügihinnad on odavamad liidu tootjate hinnatasemest,» märkis Miido.

Viimase asjaolu selgudes saab riik võtta seisukoha selle kohta, kas odavam hind on õigustatud või mitte. «Dumpinguvastane menetlus keskendub lõpphindade võrdlusele ehk et põhjustesse nii palju ei süüvi. Eeltoodu tõttu peame õigeks, et otsus kaitsetollide võtmise kohta tehtaks just subsiidiumivastase menetluse raames kogutud tervikpildi põhjal.» 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles