Vennad Hääled ihaldavad Kiviõli keemiatööstust

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alexela omanikud Heiti Hääl (vasakul) ja Marti Hääl pressikonverentsil.
Alexela omanikud Heiti Hääl (vasakul) ja Marti Hääl pressikonverentsil. Foto: Mihkel Maripuu

Eesti suuruselt kolmas põlevkiviõli vabrik Kiviõlis on muutuse ootel – vendade Häälte Alexela Energia tahab üle võtta perekond Tamme käes oleva osaluse tööstuses.

Ettevõtte osapooled lükkavad esialgu sellise väite tagasi. Üks Kiviõli keemiatööstuse omanikest, Raivo Tamm eitas lahkarvamusi Häältega.

«Omanike vahetus on külajutt. Mul ei ole Heitiga ühtegi probleemi,» ütles ta Postimehele.

Alexela Energia juht Marti Hääl aga möönis, et Kiviõli keemiatööstuse omandamisel sai lepingusse punkt, mis lubab ühel kaasomanikul teise poole välja osta.

«Ametlik vastus teie küsimusele on, et tülli me läinud ei ole ja väljaostu ei ole toimunud, sest tehingud ei ole lõpetatud,» ütles Marti Hääl. «Osalused ettevõttes on formaalselt endised, aga ma ei saa välistada muutusi tulevikus. Mis puutub aga tulevikustrateegiate arutelu nõukogus, siis see on tavapärane tegevus.»

«Mis äritüli? Nõukogu liikmena ei tea ma küll mitte midagi. Äsja oli osanike koosolek, kus kiideti heaks majandusaasta aruanne,» ütles Kiviõli keemiatööstuse nõukogu liige, advokaat Küllike Namm.

Namm kinnitas, et keemiatööstuse omanikering on sama, mis mullugi. Pool ettevõttest kuulub Alexela Energiale, mille omanikud on vennad Heiti ja Marti Hääl. Teine pool ettevõttest kuulub aga Toomas ja Raivo Tammele.

Heiti Hääl teatas 2011. aasta jõulude eel, et ostab poole Kiviõli keemiatööstusest. Ettevõte oli müügis olnud juba aastaid. Varem oli ebaõnnestunud põlevkiviõli kaupmehe Nikolai Reismani soov osta ettevõte 200 miljoni euro eest.

Buumiaegne ostuhind peegeldab üsna hästi seda, et õlitootmine on eriti viimastel aastatel olnud suhteliselt lollikindel rahapump. Paraku vajab vananev tööstus investeeringuid, ent uute ja vanade omanike arusaam kipub erinema. Postimehe andmeil on konflikt jõudnud järku, kus üks pool on valmis teise välja ostma.

Kiviõli keemiatööstus teatab oma kodulehel, et annab tööd 700 inimesele ning suudab toota aastas 65 000 tonni põlevkiviõli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles