Aasta ettevõtja: haritud tööjõu väljavool Eestist tuleb peatada

Kristina Traks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ruth Oltjer.
Ruth Oltjer. Foto: Erakogu

Täna algas Monacos maailma aasta ettevõtja konkurss, kus Eestit esindab mullune Eesti Aasta Ettevõtja Ruth Oltjer, Chemi-Pharm ASi juht ning omanik. Oltjeri sõnul seisneb Eesti potentsiaal eelkõige inimeste heas hariduses ning kõrgelt kvalifitseeritud tööjõus, mistõttu on kriitilise tähtsusega peatada haritud tööjõu väljavool Eestist.

«Eesti esindamine Monte Carlos on kahtlemata mu ettevõtjakarjääri üks huvitavamaid ülesandeid ja usun, et tänu taolistele üritustele saab Eesti juurde positiivset globaalset tuntust,» rääkis Oltjer. «Sõnum, mille tahan Monacosse kaasa võtta on see, et kuigi oleme väikeriik, võiks Eesti majanduspoliitika olla eeskujuks paljudele teistelegi riikidele. Suhteliselt stabiilne maksupoliitika, riigipoolne üleregulatsioonidest hoidumine ja vaba turu põhimõtetel toimiv majandus on need märksõnad, mis on aidanud riigil kontrolli all hoida välisvõlga ja soodustanud ettevõtluse arengut.»

Oltjeri sõnul on Eesti turg küll väike, ent meil on ka omad tugevused, mis võimaldavad lõppkokkuvõttes taoliste konkurssideni jõuda ning seal silma paista. «Heal tasemel toimiv haridussüsteem ja teadustehnoloogia tagavad Eestile hulgaliselt kõrgekvaliteedilist tööjõudu. Kuid äärmiselt oluline on osata neid inimesi hinnata ja leida neile õigel ajal kvalifikatsioonile vastavat rakendust,» märkis Oltjer. «Praegu ongi kõige tähtsam leida viise kvalifitseeritud tööjõu väljavoolamise peatamiseks Eestist ning kutsuda tagasi rahvusvahelise kogemusega töötajad. Ainuüksi selles näen suurt potentsiaali Eesti ettevõtlusele nii siseriiklikult kui ka globaalselt.»

Eestis aasta ettevõtja konkurssi korraldava Ernst & Young Baltic ASi juhatuse liikme Ranno Tingase sõnul on Ruth Oltjeri tugevuseks eelkõige silmapaistev visioon – arsti eriala esindajana püüab ta läbi oma ettevõtte muuta maailma paremaks meditsiini valdkonnas ja puudutab sellega kaudselt väga paljusid inimesi.

Tänavusele World Entrepreneour of the Year tiitlile kandideerib kokku 49 ettevõtjat 47 riigist, kes viimase kolme aasta jooksul on loonud rohkem kui 59 000 töökohta ja annavad tööd rohkem kui 204 000 inimesele 50 eri riigis. Konkursi võitja kuulutatakse välja laupäeval toimuval suurejoonelisel gala-õhtusöögil. 

Entrepreneur Of The Year konkursi põhimõtteks on tunnustada kasvavate ettevõtete loojaid ja eestvedajaid ning anda neile tuult tiibadesse laiema mastaabiga ärisse suundumiseks. Igal aastal Monte Carlos toimuv konkurss on maailmas üks suurima mastaabiga ettevõtjate tunnustamiseks loodud üritusi, mis sai alguse 1986. aastal USAst. Konkursi osavõistlusi viiakse läbi enam kui 50 riigis ja 135 linnas, kus igal aastal tunnustatakse kõige edukamaid ja innovaatilisemaid ettevõtjaid üle kogu maailma. Tänavu toimub WEOY konkurss 26ndat korda ning Eesti osaleb seal viiendat järjestikust aastat. Varasemate nominentide ja võitjate hulgast leiab selliseid nimekaid tegijaid nagu Guy Laliberté Cirque du Soleil, Mikael Head Rovio Entertainment, Reid Hoffman LinkedIn ja paljud teised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles