Ettevõtjad kahtlevad Swedbanki pensioniidees

Kristina Traks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pensionärid
Pensionärid Foto: Liis Treimann

Ettevõtjad on Swedbanki välja pakutud II samba pensionimaksete tõstmise idee suhtes kahtleval seisukohal. «Tööandja sotsiaalmaksud on täna väga kõrged ja ammu on tehtud ettepanek panna neile mõistlik lagi. Kui see tehtud, küllap panustaksid tööandjad ka inimeste II pensionisambasse,» ütles omanimelise advokaadibüroo seeniorpartner Aku Sorainen.

Sorainen ütles, et järjest rohkem hakkavad inimesed mõistma seda, et on vaja ise koguda pensioni ja seega hakkavad ka väärtustama seda kui tööandja aitaks selles kaasa. «Teine teema muidugi on ka see, et mis on tulevikus õige pensionile mineku vanus. Ilmselt seda peaks oluliselt tõstma, sest inimesed ju järjest elavad tervemalt ja kauemini ja noori maksumaksjaid tuleb vähem juurde,» rääkis Sorainen. «Vähemalt minu tutvuskonnas ja sugulaste hulgas on palju inimesi oma 70ndates aastates, kes endiselt teevad tööd täis- või osa-aegselt ja vähemalt minu arusaama järgi on nad õnnelikumad ja aktiivsemad kui sama vanad inimesed, kes on täielikult pensionile jäänud.»

Selveri juht Andres Heinver ütles, et täna on Selveri töötajale eelkõige oluline raha, mille nad palgapäeval kätte saavad. «Inimesed tahavad ise otsustada, kuidas väljateenitud töötasu kasutada ning noortel pole sageli võimalust laenude tagasimaksmise kõrval märkimisväärset osa oma sissetulekust tulevasele pensionipõlvele panustada,» ütles Heinver. «Teenindaja töö võib olla vaid üks etapp elust, mida tehakse näiteks õpingute kõrvalt või millelt alustatakse karjääriredelil edasiliikumist. Inimene peaks saama ise võimaluse otsustada, kas, millal ja millises ulatuses oma palgast pensioniks koguda.»

Estraveli juhatuse esimehe Anne Samliku sõnul on Swedbanki poolt tegemist äärmiselt vajaliku teematõstatusega. «Kõikide jaekaubandusettevõtete, sh. reisibüroode soov on inimesi täna rohkem tarbima panna, kuid ilma suurema tähelepanuta säästmisele ei ole pensionisüsteem jätkusuutlik,» ütles Samlik. «Swedbanki ettepanek on hea idee, millest edasist arutelu alustada, kuid selle ümber on siiski palju detaile, mis vajavad selgeks rääkimist. Kindlasti ei pea ma täna õigeks tööjõukulude tõusu, sest see vähendaks Eesti ettevõtete konkurentsivõimet maailmas veelgi.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles