Ettevõtja: töötajaid huvitab palk, pension on teisejärguline

Kristina Traks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pensioniea tõstmine ei ole pensionäride arvu kasvu pidurdanud.
Pensioniea tõstmine ei ole pensionäride arvu kasvu pidurdanud. Foto: Toomas Huik

Elektroonikafirma Enics Eesti tegevjuht Emöke Sogenbits ütles Swedbanki II samba sissemaksete suurendamise ideed kommenteerides, et sellist asja tehes peaks ka riik ettevõtjaile vastu tulema ja näiteks sotsiaalmaksu alandama. «Töötajaid huvitab eelkõige ikkagi palk ja pensionikogumisele pigem ei mõelda,» sõnas ta.

Swedbanki hinnangul peaks inimväärse pensioni jaoks suurendama sissemakseid II sambasse ning väljapakutud protsent võiks olla kümnendik palgast. Kaasatud võiks olla ka ettevõtjad, keda peaks panga hinnangul pensionimakseid tegema motiveerima maksusoodustused ja sellele lisaks ka konkurents tööjõu pärast. Eeskujuks oleks Põhjamaade süsteem, kus tööandja maksab 10 protsenti brutopalgast penisonikassasse, juhul kui inimene ise maksab viis.

Sogenbits ütles, et ettevõtjad ei kannataks sellist süsteemi välja, sest maksukoormus on juba praegu ränk. «Näiteks meie allhankijatena töötame nii väikeste marginalidega, et ei tuleks lihtsalt välja,» ütles ta.

Ettevõtjate suurimaid probleeme praegu on raskused töötajate leidmisel. Ehk tuleksid inimesed meelsamini tööle ettevõttesse, kus neile rohkem pensioni kogutaks? «Ei usu. Neid huvitab ikkagi normaalne palk, millega saab hästi toime. Kõik teavad probleeme pensionifondidega ja kuna see on nii kauge investeering, siis vaevalt, et see erilise boonusena mõjuks,» leidis Sogenbits. «Ma olen ju oma pensionifondide pealt näinud, kuidas need sulasid kiiremini kui kasvasid. Mulle tundub, et Eestis pole usk pensionifondidesse nii suur, et selline muutus läbi läheks või ettevõtjad sellega liituksid.»

Enics Eesti on Lõuna-Eesti suurimaid tööandjaid, kelle Elvas asuvas tehases töötab 700 inimest. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles