Euroopa Komisjon nõuab endale pankade sulgemise ainuõigust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa keskpank
Euroopa keskpank Foto: SCANPIX

Brüssel teeb peatselt ettepaneku omistada endale volitused panna kinni euroala pankasid – kompromissitu lähenemine pangandusliidule, mis sõidab üle Saksamaa juriidilistest ja poliitilistest muredest.

Lähtuvalt Financial Timesi valduses olevast «ühtse [pankade] kinnipaneku mehhanismi» ettepaneku kokkuvõttest saaks Euroopa Komisjonist pankade sulgemise keskasutus. Brüssel omandaks volitused tühistada pankade asukohamaade otsuseid ning lasta käiku vastaval eesmärgil ühiskassasse kogutud rahad.

Kinnipanekuameti kava avaldatakse juuni jooksul.

Ettepaneku üksikasjad on veel lahtised, kuid kolmapäeval Euroopa Komisjoni volinike ringis arutlusele tuleva dokumendi toonist on selgelt näha, et Brüssel ei kavatse Saksamaa vastuargumente arvestada ega oma ambitsioone lahjendada.

Dokumendi väitel on «komisjon asutus, mis on kõige paremal positsioonil langetamaks kõiki kaalutletud otsuseid seoses [pankade] sulgemisega».

Loodaks uus pankade kinnipanemise organ, mille juhatus valmistaks ette, käiks välja ja jõustaks vastavad otsused. Organis domineeriksid komisjoni ja Euroopa Keskpanga, mitte liikmesriikide poolt määratud liikmed.

«Antud organi struktuur ja otsustusreeglid tagaksid võime langetada efektiivselt otsuseid ning kaasata vajalikul määral liikmesriike, milliseid antud otsused otseselt puudutavad, omistamata neile otsuste osas vetoõigust,» seisab dokumendis.

Komisjon tahab, et kinnipanemisamet «oleks varustatud sihotstarbelise pankade sulgemise fondi» rahadega. See fond saaks volitused turgudelt raha laenata, kasutades tagatiseks ja reserviks «euroala pankade varasid».

«See tagaks olulise sünergia ja edendaks finantsstabiilsust, võrreldes pelga riiklike kinnipanemisfondide võrgustikuga, sest fondi jookseksid kokku kõikide osalevate pankade ressursid, mida saaks kasutada nende kõigi puhul,» ütleb dokument.

Ainus arvestatav vastutulek Berliinile, mis dokumendist tuleneb, puudutab sulgemisotsuste elluviimist. Kui komisjon on otsustanud teatud panga sulgeda, viivad antud otsuse täide liikmesriigid «keskorgani juhtimisel».

Läinud nädalal serveerisid Prantsuse president François Hollande ja Saksa kantsler Angela Merkel paljudele Brüsselis ebameeldiva üllatuse, leppides omavahel kokku hoopis teistsuguses pankade päästmise süsteemis.

Vastavalt Hollande’i ja Merkeli ettepanekule peaks pankade probleemidega tegelema riikide esindajatest koosnev «sulgemisnõukogu» ning mitte ELi keskasutus, mis iseseisvalt Euroopa panku sulgeda ja rekapitaliseerida võiks.

Saksamaa väidab, et selline tsentraliseerimine on vastuolus ELi lepingutega.

Prantsusmaa oli varem Euroopa Keskpanga ja Euroopa Komisjoni «leeris», kuid on nüüd Saksa poolele üle tulnud.

Hollande’i ja Merkeli värskes ühisnägemuses saab uuest pankade sugemise ametist lõpuks euroala 500 miljardi eurose päästefondi, Euroopa Stabiilsusmehhanismi (ESM) osa.

ESMis on euroala kolmel suurimal riigil – Saksamaal, Prantsusmaal ja Itaalial – aga vetoõigus.

Copyright The Financial Times Limited 2013

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles