Uuring: inimesed tahavad ise oma töökorraldust määrata

Kristina Traks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töötada võib ka kohvikus.Pilt on illustratiivne.
Töötada võib ka kohvikus.Pilt on illustratiivne. Foto: Marina Puškar / Postimees

Palgainfo Agentuuri ja CV-Online´i värsked palgauuringu tulemused, mis näitavad, et 80 protsenti vastanutest peab iseseisvust töökorraldusel tähtsaks. Uuringust tuli välja ka, et mida enam said töötajad oma töökorralduses kaasa rääkida, seda rahulolevamad nad olid.

Tänase üle-eestilise kaugtöö päeva raames jätab ligi 1500 inimest kontorisse minemata ja teeb tööd kodust, pargist, kohvikust või mujalt. Kaugtöö päeva eesmärk on julgustada nii tööandjaid kui töötajaid murdma kontoritöö traditsioone ja kasutama targalt tänapäeva tehnoloogilisi võimalusi oma töö tegemiseks väljaspool kontorit. «Inimesed on paljudes valdkondades viimase kümne aasta jooksul kohandanud oma käitumist ja elukorraldust vastavalt tehnoloogilisele arengule.

Kontoriga seotud töökorralduses on paljud juhid veel kinni vanas mentaliteedis, et töötaja peab istuma 9-17ni laua taga. Julgen oma kogemusest kinnitada, et inimestele vabaduse andmine oma töökorralduse seadmisel pigem suurendab usaldust ja sunnib neid rohkem pingutama oma eesmärkide täitmise nimel,» ütles Microsoft Baltikumi juht Rain Laane.

Paindliku töökorralduse kasutatavust Eesti ettevõtetes uuris Palgainfo Agentuur koostöös CV-Online´ga, küsitledes üle 9200 töötaja ja 300 ettevõtte. Uuringust selgus, et enamik vastanutest peavad oma töökorralduses iseseisvust oluliseks. Kuigi aja ja koha mõttes ei võimalda töö iseloom sageli väga suurt paindlikkust, on funktsionaalne ehk sisuline tööpaindlikkus Eesti ettevõtetes suhteliselt suur -  oluline osa töötajatest saab kaasa rääkida oma töö eesmärkide, protsessi ja meetodite osas. Kui suur osa vastajaid (80 protsenti) ütles, et neil on kolleegidega head suhted ja neid usaldatakse töö juures, siis juhtimiskvaliteedi osas oldi pigem kõhkleval seisukohal, samuti selles osas, kas olla oma töökorraldusega rahul või mitte.

Targa Töö Ühingu juht Kadri Seeder ütles, et suur osa töötajatest leidis, et juhid võiksid tegeleda rohkem tulemuste hindamisega, mitte kellaaegadest kinnipidamise või kohaloleku kontrolliga. Selgelt joonistus välja, et töötajad, kel on suurem iseseisvus oma töökorraldusel, on oma tööga ka rohkem rahul. Väiksemates ettevõtetes on töötajatel rohkem sõnaõigust oma töökorralduse seadmisel. Ühtlasi näitas uuring, et kaugtööd tegevatel töötajatel on suurem vabadus oma tööaega korraldada, rääkida kaasa eesmärkide seadmisel ja tulemuste hindamisel.

Uus põlvkond ei taha kellast kellani kontoris istuda

Kaugtöö päeva algatusega liitunute suur arv näitab, et Eestis on paindliku tööstiili rakendamine mitmetes ettevõtetes levinud. Näiteks Elion toetab oma ettevõttes kaugtöö tegemist. «Näeme värbamisel üha rohkem seda, et uus põlvkond noori ei võta vanu reegleid nagu näiteks 8-17ni kontoris töötamine iseenesestmõistetavalt. Arvan, et  lähiajal saavad just need ettevõtted tööturul edukamaks, kes suudavad kohanduda ja käia kaasas noorte ja vihaste uute mõttemallidega,» ütles Elioni personalidirektor Maria Kütt. Sarnaseid trende näeb ka Skype´i personalijuht Merle Lindma. «Minu jaoks on kaugtöö võtmesõna usaldus, sest edukas üleminek on kinni inimeste peas, eelkõige juhi peas. Paindliku töötamise võimalusele tuleb läheneda süstemaatiliselt ja teadvustada sellega kaasnevaid ohtusid,» lisas ta.

Kaugtöö päeva raames toimub täna kl 10-13.00 Tallinna Ülikoolis tasuta seminar, kus paindliku tööstiili rakendamisest räägivad Maris Lauri, Kaja Kallas, Ardo Reinsalu jt. Lisaks on kõigile kaugtöö tegijatele tänasel päeval Reval Cafe´des eripakkumine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles