Uuring: salasigarette ostab Eestis kolmandik suitsetajatest

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Konfiskeeritud salasigaretid ja alkohol.
Konfiskeeritud salasigaretid ja alkohol. Foto: MTA

Eesti Konjunktuuriinstituudi uuringust selgus, et 2012. aastal ostis illegaalseid sigarette 32 protsenti küsitlusele vastanud suitsetajatest.

Eelneva aastaga võrreldes suurenes 2012. aastal veidi nende salasuitsude ostjate osakaal, kes ostsid salasuitse pidevalt – see suurenes kaheksalt protsendilt 13-le. Vahetevahel ostis salasuitse 12 protsenti ja väga harva seitse protsenti salasuitsude ostjaist.

Kirde-Eestis ostis aga suisa 43 protsenti suitsetajatest pidevalt salasigarette ning Kesk-Eestis oli see näitaja 21 protsenti.

Salasigarettide ostukohana on populaarseimad müüja kodu (mainisid 44% ostnutest), tänav (43%) ja turg (26%).

Salasuitsud olid 2012. aastal 37 protsenti odavamad kui legaalsed sigaretid. EKI hinnangul on salasigarettide illegaalse turu nii koguseline maht kui ka osakaal turust 2012. aastal eelneva aastaga võrreldes natuke kasvanud. Hinnanguline maksutulukaotus on 68,7 miljonit eurot, 2011. aastal 61,3 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles