Uuring: kuus protsenti alkoholitarbijatest ostab salaviina

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandimaalt leitud salaviina pudelid.
Viljandimaalt leitud salaviina pudelid. Foto: Maksu- ja tolliamet

Eesti Konjunktuuriinstituudi 2012. aasta uuringust selgus, et kuus protsenti alkoholi tarbijatest ostab nii legaalset kui ka illegaalset alkoholi.

Täpsemalt ütles kolm protsenti alkoholi tarbijatest, et ostab salaalkoholi väga harva ja kolm protsenti, et ostab vahetevahel. Pidevalt ostjaid uuringus ei osalenud.

Konjunktuuriinstituudi juhi Marje Josingu sõnul on salaalkohol regionaalne probleem. Kõige suurem osakaal alkoholi tarbijatest ostis salaalkoholi Kirde-Eestis (12%) ja Kesk-Eestis (11%). Põhja-Eestis oli see osakaal aga vaid kolm protsenti.

Uuringust selgus, et salaalkoholi müümine on kolinud veelgi enam suletud uste taha – 2012. aastal nimetas 61 protsenti salaalkoholi ostjatest, et nad ostsid seda müüja kodust, 20 protsenti said selle kätte tänavalt, kaheksa protsenti turult ja kaks protsenti nii kauplustest kui ka pubidest. 2011. aastal oli müüja kodu ostukohana nimetanud 49 protsenti vastanutest ning tänavat 31 protsenti.

2012. aastal oli legaalne madalama hinnaklassi viin Eestis salaviinast 20 protsenti kallim. EKI hinnangul kaotas riik mullu umbes 13,8 miljonit eurot makse, mida on 2,5 miljonit vähem kui eelneval aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles