Eesti Energia õlitehasel on vibratsiooniprobleemid

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits / Postimees

Eesti Energia juhatuse esimees Sandor Liive ütles, et uus õlitehas seisab praegu põhjusel, et ühes sõlmes on ülemäärane vibratsioon.

Liive rääkis Kuku raadio saates «Vahetund Postimehega», et varasemad probleemid tuhaärastuse ja tigukonveieriga, mis poolkoksi ehk osaliselt põlenud põlevkivi edasi lükkas, on lahendatud. Nüüd on uus probleem tsüklonites ehk spetsiifilises seadmes, mida kasutatakse põlevkivist gaasi eraldamiseks.

«Praegu tegeleme vibratsiooniprobleemi lahendamisega, maailma parimad vibratsioonieksperdid on käinud seda mõõtmas,» lausus Liive.

Liive ütles, et õlitehase tehnoloogia arendaja Outotec on teinud ettepanekud tehnoloogia parandamiseks ning juunis loodab Eesti Energia teha uue katse moodne õlitehas täisvõimsusel tööle panna.

«Ma olen täiesti kindel, et tehas läheb hästi käima, ma ei oska öelda, millal see juhtub, sest käivitamisel võib tekkida uusi probleeme. Tehnoloogia töötab, sest õlitehase südame ehk retordiga probleeme ei ole,» ütles Liive.

Varem oli ettevõte tehase lubanud käima panna mullu septembris. Liive sõnul on tehast õnnestunud töös hoida järjest viis tundi.

Eesti Energia teatas esmaspäeval, et loobub oma diislitehase rajamisest.

Uue õlitehase viibimine tähendab omakorda seda, et Eesti Energial ei õnnestu loodetud kiirusega oma õlitootmist kasvatada. Eesti energia juhi sõnul oli põhjuseks investeeringu suurus.

«Me hindasime, et see maksab üle 600 miljoni euro, kuid uuring näitas, et maksumus on 1,2 miljardit eurot, pluss-miinus 30 protsenti,» ütles Liive.

Liive märkis, et põlevkivi väärtus kasvab enim õli tootmisel, hilisem rafineerimine diisliks annab küll lisaväärtust, aga see pole enam nii suur. «Kui lisaväärtus on väike ja investeering suur, siis pole mõtet investeeringut teha,» leidis Liive.

Liive sõnul võtab Eesti Energia suuna sellele, et ehitada kolm moodsat õlitööstust, mille kõrvaltoode uttegaas kõlbab suuremahuliseks elektritootmiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles