Cook: Apple ei ole pead kaotanud

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Apple´i tegevjuht Tim Cook
Apple´i tegevjuht Tim Cook Foto: SCANPIX

Apple´i tegevjuht Tim Cook ütles eilsel AllThingsD poolt korraldatud konverentsil, et kuigi Apple´i aktsiahinna langus frustreerib ka teda, ei ole ettevõte kindlasti seetõttu pead kaotanud, kirjutab Reuters.

Eelmise aasta septembrist, mil Apple´i aktsia väärtus küündis rekordilise 702,1 dollarini, on seda tabanud 44 protsendi suurune langus. See aga on kustutanud ettevõtte turuväärtusest 280 miljardit dollarit, mis on pea sama palju kui näiteks Google´i praegune turuväärtus.

Aprillis teatas ettevõte esimesest korda viimase kümne aasta jooksul esimese kvartali kasumi langusest  ning mõned olulised osanikud nagu Blue Ridge Capital ja Tiger Global Management müüsid möödunud kuudel kas kõik või olulise osa enda valduses olevatest aktsiatest maha.

Cook on üritanud aktsionäre rahustada rekordilise 55 miljardi dollarini küündiva aktsiate tagasiostuga, kuid investorite usaldust see samm tagasi ei ole toonud. Uudisteagentuuri Bloomberg poolt mai keskel läbi viidud investorite küsitlus näitas, et nende silmis on Apple minetanud tehnoloogiaalase uuendaja juhtrolli.

Eilsel AllThingsD konverentsil andis Cook mitmeid vihjeid Apple´i tuleviku kohta, hoidudes siiski täpsemaid plaane paljastamast. Eriti palju sai poolteist tundi kestnud küsimuste-vastuste voorus kajastust kantavate nutiseadmete temaatika.

«See on uurimiseks küps ala,» ütles Cook. «Me peaksime kõik selle pärast põnevil olema. Ma arvan, et sellele turule tahavad panustada väga paljud ettevõtted.»

Cook ei täpsustanud, et kas kuulujutud, mille järgi Apple töötab uue nutika käekella kallal vastavad tõele, öeldes vaid, et kantavad nutiseadmed peavad olema kasutajaid ligi tõmbavad ja mõjusad. Ta lisas, et näiteks Google Glassi saadab tulevikus ilmselt vaid piiratud menu.

«Miski ei  veena last, kes pole kunagi prille, käekella või käevõru kandnud, seda tulevikus kandma, vähemalt ma ei ole seda veel näinud,» ütles ta. «Seega ma arvan, et sellel alal tuleb veel palju küsimusi lahendada.»

Cook mainis põgusalt, et televisiooni koha pealt on tal olemas «suur visioon», mis ei ole seotud praegu juba olemasoleva 99 dollarit maksva Apple´i striimimisseadmega, detailidesse sellel teemal ta laskuma siiski ei soostunud.

Käeoleval finantsaastal on Apple juba üle võtnud üheksa ettevõtet, mis ületab juba praegu tunduvalt firma ajaloo keskmist ülevõtutempot, milleks on kuus ettevõtet aastas.

«Me ei kõhkle suuri oste tegemast, kui see aitab Apple´il arendada mingit olulist toodet,» kommenteeris Cook ettevõtte aktiivsust.

Apple´i juht vihjas ka sellele, et järgmisel kuul arendajate konverentsil esitletava iOSi platvormi uuenduse puhul on erinevate veebiteenuste seas eriti palju investeeritud kaardirakendusse.

Eelmise aasta septembris iOSis Google Mapsi rakenduse välja vahetanud Apple´i enda Maps oli täis mitmeid vigu ning selle puudulikkus sundis Cooki toona esinema ametliku vabandusega ja soovitama kasutajatele konkurentide kaardirakendusi.

Üks konverentsil osaleja kritiseeris oma sõnavõtus Apple´it, kuna ettevõttel puuduvat põnevad uued tehnoloogiad millega turule tulla ning võrdles Cooki 1990ndatel firmat madalseisus juhtinud Gil Amelioga.

«Me usume siiski veel üllatusmomenti,» ütles Cook vastuseks. «Ma usun, et kliendid armastavad üllatusi.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles