EL taganeb otsustavalt kasinusest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Liit
Euroopa Liit Foto: Peeter Langovits

Täna lähtub Brüsselist seni selgeim signaal, et kasinusel põhineva kriisiohje päevad on loetud: kolmel ELi viiest juhtivast majandusest lubatakse ametlikult eelarvepiirangutest üle põrutada. Uueks suunaks on laiapõhjalisemad reformid.

Oma iga-aastases hinnangus 27 liikmesriigi eelarvetele vabastab Brüssel Prantsusmaa, Hispaania ja Hollandi 3-protsendilise eelarvepuudujäägi piiri kammitsaist.

Ühtlasi vabaneb Itaalia intensiivse eelarvemonitooringu taagast – vaatamata sellele, et sealne uus peaminister on otsustanud tühistada mitmed maksukergitused, mille kehtestas tema tehnokraadist eelkäija.

Euroopa Komisjon astub nimetatud sammud tingimusel, et valitsused asuvad rakendama kinnikiilunud töötutureforme. Brüssel usub, et viimastega viivitamine on soodustanud töötuskriisi teket regioonis.

«Kasinuse võimalused on piiratud,» ütles juhtiv Euroopa Komisjoni analüütik Maarten Verway.
Komisjoni ametnikud kinnitavad, et «eelarvedistsipliini» kui sellist hoopistükkis hüljata nad ei kavatse.

Ametnikud rõhutavad, et isegi Prantsusmaa ja Hispaania – mõlemad saavad oma puudujäägi-tähtaegadele kaks aastat armuaega – peavad ikkagi astuma rangeid samme oma õhupallina paisuvate eelarvete ohjeldamiseks.

Lisaks kavatseb Brüssel kritiseerida mitmeid valitsusi reformide venimise pärast ning nõuda kohest tegutsemist mitmelt riigilt, mis nende meelest praegu pika majanduslangusega riskivad.

Viimaste sekka lahterdub ka Prantsusmaa. Paljud kõrged ametnikud nii Brüsselis kui Berliinis on seda meelt, et prantslaste võimalus olukorda töö- ja majandusreformidega päästa on käest libisemas.

Copyright The Financial Times Limited 2013

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles