OPEC Ameerika naftabuumi pärast kahes leeris

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nn kildanafta tootmine Põhja-Dakota osariigis.
Nn kildanafta tootmine Põhja-Dakota osariigis. Foto: MARK SCHMEETS/AFP

Ameerika naftabuum süvendab Naftat Eksportivate Riikide Organisatsioonis (OPEC) valitsevat lõhet Aafrika ja Aasia liikmesriikide vahel, kirjutab The Wall Street Journal.

Naftakartelli liikmesriigid kohtuvad reedel Viinis, kus arutatakse üha kasvavat naftatootmist USAs ning kõige haavatavamate riikide väitel peaks OPEC hinnalanguse vältimiseks tootmist vähendama.

«Me liigume probleemide suunas,» ütles ajalehele anonüümseks jäänud Pärsia lahe riigi delegaat.

USA naftabuumi tõttu kannatavad kõige enam Aafrika liikmesriigid Alžeeria ja Nigeeria, kus seda toodetakse sarnastest kivimitest (põlevkivitaolistest kiltadest ja argilliitidest). Nigeeria naftaminister Diezani Alison Madueke sõnul valmistab USA naftatoodang probleeme.

Pärsia lahe ümbruse liikmesriigid eesotsas Saudi Araabiaga on ainsad, kes on võimelised sujuvalt oma tootmist vähendama, aga mitme OPECi delegaadi sõnul vaevalt, et reedel taolist otsust vastu võetakse.

Iraan, Venezuela ja Alžeeria, kes vajavad kulutuste katteks kõrgemat nafta hinda, on pidevalt sõdinud Saudi Araabia ja teiste Pärsia lahe riikidega, kelle finantsvõimekus on tugevam ning suudavad vastu seista ka madalamatele hindadele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles