Bigbank: käendajale määratakse tema vastutuse ülempiir

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alati tuleb mõelda, enne kui alla kirjutad.
Alati tuleb mõelda, enne kui alla kirjutad. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Bigbank selgitas Postimehes ilmunud käendaja võlaorjust käsitleva artikli peale, et selles mainitud 323 000 krooni oli käenduslepingus sätestatud vastutuse ülempiir ja tegelikult nõuab pank käendajalt 103 997 krooni tasumist.


«Vastutuse ülempiirina kasutatud summat on ekslik võrdsustada tegeliku võlasummaga. Kõnealusel juhul nõuab pank käendajalt 103 997 krooni, millest laenujääk on 70 504 krooni,» selgitab pank.

Võlaõigusseaduse järgi tuleb käenduslepingus näidata käendaja vastutuse ülempiir, mis ühest küljest kaitseb käendajat võlanõude kasvu eest, teisalt aga loob selge ettekujutuse summadest, mille tasumisega käendaja lepingule alla kirjutades nõustub.

Käenduse andmise eesmärgiks on tagada võlgniku poolset kohustuse täitmist panga ees ja selle väärtusest lähtuvalt teeb pank laenuotsuseid. Mõnel juhul ei ole pangal lisatagatise või käenduseta kuidagi võimalik laenu anda ja sugulase, sõbra või tuttava aitamine käendajana võib olla ainus võimalus.

Igal juhul peab otsus käenduse andmiseks olema läbi mõeldud ja seejuures tuleb arvestada kõige negatiivsema võimalusena, et võlgnevus tuleb tasuda käendajal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles