Saksa õllepruulijad kildagaasi tõttu tagajalgadel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa õllemeistrid vaidlevad valitsusega.
Saksa õllemeistrid vaidlevad valitsusega. Foto: Reuters / Scanpix

Kohalikud õllemeistrid hoiatasid Saksa valitsust, et kildagaasi uuringud võivad ohustada nende paljukiidetud toodangu puhtust.

Kantsler Angela Merkeli kabinet koostab parasjagu õigusraamistikku, mis hüdraulilist purustamist ehk frakkimist rangelt reguleeriks.

Muuhulgas rakenduvad riigis keskkonnamõju uuringute kohustused, keelatud saab olema frakkimine nn veekaitsealadel.

Saksa pruulijate föderatisioon Deutscher Brauer-Bund (DBB) läkitas aga ministritele kirja, milles hoiatab, et seni kuni pruulimiseks kasutatava vee saastamine pole välistatud, ei tohi valitsus frakkimise raamistikku vastu võtta.

DBB pressiesindaja selgitas, et pruulijad sõltuvad erakaevudest võetud veest. «Seni kuni pole tõestatud, et frakkimine on täiesti ohutu, ütleme meie: käed eemale,» teatas ta, lisades, et olukord eeldab täiendavaid teadusuuringuid.

Frakkimise protsessis pumbatakse suure survega vett ja kemikaale, vabastamaks kiltkivist (kildast) selle poorides vangis olevat gaasi. USAs on nimetatud tehnika aidanud oluliselt langetada tööstuses tarbitava gaasi hinda.

Saksa avalikkus on aga frakkimise osas sügavalt skeptiline ning küsimus võib kerkida septembrikuiste üldvalimiste päevakorda.

Peaaegu miski pole Saksamaal nii püha ja puutumatu kui õllede puhtus – mida arvatakse olevat üle 5000 sordi.

Paljud pruulijad kuuletuvad tänaseni õllepuhtuse seadusele, mis on pärit sajandite tagant ning sätestab, et kasutada tohib üksnes humalat, otra, pärmi ja (puhast) vett.

Teised tööstusharud piidlevad aga igatsevalt kildagaasi asjade arengut USAs. Saksamaa sõltub suuresti kallist Vene gaasist ning mõned firmad kardavad kaotada oma konkurentsieelist olukorras, kus ees ootab ka kulukas ümberlülitus tuumaenergialt taastuvenergiale.

Keemia-, nafta- ja gaasigrupi BASF tegevjuht Kurt Bock hoiatas veebruaris, et frakkimisest ei tohi kujuneda «järjekordne Saksa äng».

«Meil on siin Saksamaal need [gaasi]varud. Loomulikult võiks ju lihtsalt moraalitseda... Aga miks saata raha piiri taha, kui me võiskime omal maal lisaväärtust ja töökohti luua?» küsis Bock.

Copyright The Financial Times Limited 2013

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles