Palts: kui tõsta, siis ainult käibemaksu!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnis Palts.
Tõnis Palts. Foto: Peeter Langovits.

Nii ettevõtete kui üksikisikute tulumaksu suurendamine oleks karistus efektiivsuse eest, seevastu tarbimisele suunatud käibemaksu oleks tulnud tõsta juba ammu, leidis endine rahandusminister Tõnis Palts.


«Ettevõtte kasum on ettevõtte efektiivsuse näitaja, kasumit maksustades maksustaksime efektiivsust ja lükkaksime edasi riigi väljatulekut majanduskriisist,» kinnitas Palts
Ka üksikisiku tulu sõltub tema kinnitusel töötaja efektiivsusest. «Loogika on sama - suurendades tulumaksumäära vähendame proportsionaalselt inimeste huvitatust tööst. Inimene kib ikka hea palga pärast tööl,» selgitas Palts. «Kõrged tööjõu maksud on kogu aeg meie probleem olnud, miks peaksime seda kriisis olles süvendama?»

Käibemaks on aga maks tarbimisele, mida tulnuks Paltsu hinnangul tõsta juba ammu. «Siis ei oleks Eestis ka kriis nii sügav,» sõnas ta. Samas nentis ta, et kui teenitavat palka tulumaksu läbi ei vähendata ning samal ajal tõstetakse käibemaksu, on kannatajaks eeskätt pensionärid. «Aga täna on ju nii, et kõik palgad langevad, aga pensionid ikka tõusevad. Seega ei saa rääkida ebaõiglusest pensionäride suhtes,» lisas ta.

«Seega, kui midagi tõsta, siis ainult käibemaksu!» rõhutas Palts. «See suurendaks meie majanduse konkurentsivõimet pikas perspektiivis, aga ajastuse kohta tuleb teha täiendavaid analüüse arvestades eurole ülemineku tingimuste täitmist.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles