Baltika juht soovitab jaotada maksutõus ühtlaselt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil on Meelis Milder Baltika uue tootmishoone avamisel eelmise aasta novembris.
Pildil on Meelis Milder Baltika uue tootmishoone avamisel eelmise aasta novembris. Foto: Peeter Langovits.

Maksude tõstmisel ei tohiks eelistada üht maksuliiki teisele, vaid üritada maksukoormuse tõus jaotada võimalikult ühtlaselt, leiab Baltika juht Meelis Milder.


«Ma arvan, et maksukoormuse tõus võiks olla pigem kombinatsioon mitmest maksust, mida kõiki tõstetake pisut, mitte ühe maksu suur tõus,» sõnas ta. «Ühe või teise maksu kasuks otsustamisel on kindlasti suurem risk, kui siit-sealt natuke tõstmisel.»


Samas meenutas Milder, et inimeste loodud ettekujutustel on teinekord komme iseenesest tõelisuseks saada. «Kui ikka pidevalt loeme meediast, et käibemaksu tõstmine on nagu kole koll, siis võibki juhtuda et see protsent või pool tekitab tarbimise languse, toob riigile kokkuvõttes vähem raha ja lööb ka ettevõtlust,» sõnas Milder. «Kui aga inimesed saaksid sõnumi, et sellega toetame majandust ja eelarvet, siis võib-olla tarbiksid nad hoopis rohkem.»
Kodanikuna oleks Milder enda sõnul valmis nõustuma tulumaksu viimisega kunagisele tasemele, mille juures

«saime ju samuti elatud». «Küsimus on, kuidas seda müüa,» lisas ta. «Kui mingi poliitiline jõud seda halvasti kasutab, muutub see otsus kindlasti ebapopulaarseks. Aga ma leian, et praegu peaks isegi maailmavaate unustama ja rääkima sellest, kuidas saaks riigi ära juhitud.»

Eelarvekulude kärpimisel ei tuleks Baltika juhi sõnul otsida niivõrd võimalusi riigi õhemaks viilimiseks, kuivõrd riigi efektiivsemaks muutmiseks. «Vaatame jõuliselt kulusid kärpivat ettevõtet - meie puhul ei tähenda see, et teenindustase poodides oleks kehvem või et tooted oleks kallimad, ettevõtjad räägivad ikka konkreetsete kulutuste efektiivsusest. Selles peitub ka meie põhiline erimeelsus valitsejatega.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles