IAEA: Iraan on kiirendanud uraani rikastamist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani islamivabariigi president Mahmoud Ahmadinejad
Iraani islamivabariigi president Mahmoud Ahmadinejad Foto: SCANPIX

ÜRO aatomienergiaagentuuri (IAEA) uus raport kinnitab, et Iraani «rahumeelne» tuumaprogramm on rahvusvaheliste sanktsioonide kiuste edasi liikunud, ütles neljapäeval islamivabariigi saadik agentuuri juures.

IAEA raportis öeldakse, et Iraan on hoogustanud kõrgetasemeliste uraanirikastamisseadmete paigaldamist Natanzi tuumajaamas ning võib avada teise tee tuumapommi ehitamiseks.

Iraani saadik Ali Asghar Soltanieh ütles Viinis uudisteagentuurile Fars, et raport on tõestus Iraani «tehnilisest ja teaduslikust edust».

Samuti näitavat raport, et ei ole tõendeid Iraani tuumaprogrammi sõjalise suuna kohta ning kõik tsentrifuugid ja iga gramm uraani on agentuuri järelvalve all, ütles ta.

Kolmapäeval avaldatud raportis andis IAEA ülevaate Kesk-Iraanis Arakis ehitatavast reaktorist, mis võib Lääne kartuste kohaselt anda Iraanile plutooniumi, kui kütus ümber töödeldakse.

Soltanieh ei kommenteerinud arenguid Araki reaktoris.

Kõrge rikastusastmega uraani ja plutooniumi saab kasutada tuumarelva valmistamiseks.

Natanzi vabrikus oli veebruaris töös 180 tsentrifuugi. Märtsis suurendati nende arv 700-le.

ÜRO Julgeolekunõukogu on Iraanile kehtestanud neljal korral sanktsioonid, sest Teheran keeldub lõpetamast kogu rikastustegevust.

Eelmisel aastal kehtestasid USA ja Euroopa Liit veel omalt poolt sanktsioonid Iraani naftaekspordile ja finantssüsteemile, mis tekitasid islamivabariigi majanduses tõsiseid probleeme.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles