Ostujuhtide indeks ennustab euroala majanduslanguse jätku

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Langus.
Langus. Foto: SCANPIX

Euroala ostujuhtide indeks (PMI) ennustab euroala majanduslanguse jätku ka teises kvartalis, kuigi langus mais tõenäoliselt leevenes, teatas uuringuettevõte Markit.

Euroala mai esialgne ostujuhtide indeks tõusis kolme kuu kõrgeimale tasemele, 47,7 punktile võrreldes aprilli 46,9 punktiga. Hoolimata kaks järjestikust kuud kestnud tõusust viitab indeksi näit, mis jääb alla 50 punkti, endiselt majanduslanguse jätkumisele euroalal.

«Euroala viimase viie aasta teine majanduslangus tõenäoliselt jätkub seitsmendat kvartalit järjest,» ütles Markiti peaökonomist Chris Williamson ettevõtte pressiteates. Indeksi keskmine on samal tasemel kui esimeses kvartalis, kui euroala majandus kahanes 0,2 protsenti. See tähendab, et euroala majanduslangus jätkub tänavu teises kvartalis, mis oleks seitsmes järjestikune kvartal. Tööhõive on euroalal kahanenud seitseteist kuud järjest.

Teenuste indeks tõusis esialgse hinnangu järgi mais 47,5 punktile võrreldes aprilli 47 punktiga, jõudes kolme kuu kõrgeimale tasemele. Nelja kuu kõrgeimale tasemele jõudis tööstustoodangu indeks, kerkides 48,2 punktile võrreldes aprilli 46,5 punktiga.

Langus oli laiapõhjaline, kuid mõlemad põhilised sektorid näitasid languse tempo aeglustumist. Tööstustoodang kahanes aasta algusest saati aeglaseimas tempos, samuti pidurdus teenuste sektori langus. Juunis on tõenäoline majandusaktiivsuse languse jätk, kuna kogu regioonis väheneb nõudlus kaupade ja teenuste järele, märgib Markit.

Teist järjestikust kuud vähenes majandusaktiivsus Saksamaal, kuid kuine vähenemine oli väga väike, mis võib tähendada majanduse stabiliseerumist. Samas jätkus kiire langus Prantsusmaal, kus languse tempo jäi aprilli tasemele, kuid oli leebem esimese kvartali omast. Euroala ülejäänud riikides kahanes tootmine aeglaseimas tempos 2011. aasta juulist saati nii tööstuse kui ka teenuste valdkonnas.

«Deflatsioonisurve märgid olid samuti ilmsed, näidates, kui nõrk nõudlus praegu on,» ütles Williamson. «Nii tööstusettevõtted kui ka teenusepakkujad alandasid hindu asjatus lootuses, et see müüki stimuleerib. Euroopa Keskpanga 0,25-protsendipunktine intressilangetus ei näi olevat tõstnud kuigi palju usaldust sellesse, et majandus taastub.»

Teenuste sektoris on Williamsoni sõnul ootused järgmise aasta aja kohta taas langenud, mis võib tähendada seda, et majanduse taastumine on veel kaugel ja poliitikakujundajad peaksid tegema rohkem selle heaks, et majanduslangust ohjeldada ja kasvu taastada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles