Lepik: maksutõusule on alternatiive

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tarkinvestor.ee omanik Kristjan Lepik.
Tarkinvestor.ee omanik Kristjan Lepik. Foto: Peeter Langovits

Võimalike maksutõusudega peab olema äärmiselt ettevaatlik ning prioriteediks peab jääma ikkagi riigi kulude kärpimine, leiab Tarkinvestor.ee peremees Kristjan Lepik.


«Raske aeg võib vajada erakordseid meetmeid, aga maksutõusu kui tulude suurendamist peaks väga ettevaatlikult tegema, sest praeguses olukorras on see kindlasti majanduskeskkonda jahutav tegevus,» sõnas Lepik.


Lepik tõdes, et kui maksutõus on vältimatu, siis pigem toetab ta tarbimise suuremat maksustamist näiteks käibemaksu tõusu näol. «Tööjõumaksude kallale ma kindlasti ei läheks, palgakärped ja kõik muu on selle keskkonna niigi väga pingeliseks ajanud,» rõhutas ta. «Ma ise kuulun vaba turumajanduse pooldajate hulka, aga võib-olla on tänane Eesti riik tõesti liiga õhuke. Aga risk jääb, et liigselt makse tõstes võib majanduskeskkonna pikaks ajaks löögi alla panna, seepärast tuleb tõesti ettevaatlik olla.»

Maksutõusule tuleks Lepiku kinnitusel siiski eelistada riigi kulude kärpimist. «Majandusbuumiga on kulud väga kiiresti kasvanud, isegi võrreldes 2007. aastaga,» meenutas ta. «Ses mõttes tuleks maksude asemel seada prioriteediks kulude reform. 2007. aasta kulude taseme juures sai ju riik juhitud küll, seepärast tulebki aru saada, et meil on hetkel alternatiivid ning majandust jahutav maksutõus pole ainus võimalus.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles