Tõrva linn võitis kohtus EASi

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaade Tõrva linnavalitsusele
Vaade Tõrva linnavalitsusele Foto: Sirli Homuha / Valgamaalane

Tõrva linn on üks vähestest omavalitsusest, kes julges Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) vastu kohtusse minna ning võitis, kirjutab Äripäev.
 

Vaidluse põhjus oli EASi soov nõuda Tõrva linnalt tagasi osa lasteaia Mõmmik renoveerimiseks eraldatud toetusest. Vaatamata kohtuvõidule pole aga Tõrva linn osa abiraha tagastamisest pääsenud, sest EAS kavatseb tagatisnõude uuesti esitada.

Kohtuvõit tuli Tõrva linnale teises astmes. Tallinna linnakohus jättis algul õiguse EASile. «Teise astme kohtulahend süstib rakendusüksustele vastutust ning ei saa välistada, et see on Euroopa õiguses teerajajaks. Kogu praktika peaks selles suunas minema, et ääretu formalismi kõrval asutakse lähtuma ka tervest mõistusest ning vaadatakse asju sisuliselt,» lausus advokaadibüroo Ahas & Heringson GLO vandeadvokaat Enno Heringson, kes esindas Tõrva linnavalitsust. Advokaadi sõnul puudutab kohtuotsus kõiki ettevõtjaid ja omavalitsusi, kes on mõne rakendusüksuse kaudu toetust saanud, kuid kellelt nüüd üritatakse formaalsete etteheidete abil toetus tagasi nõuda.

Kohtuvaidluse põhjustanud lasteaed Mõmmik on ehitatud 1975. aastal. 2009. aasta juunis rahuldas EAS Tõrva lasteaia renoveerimise taotluse. Projekti kogumaksumuseks kujunes 864 953 eurot, millest toetuse summa oli 726 561 eurot. Tõrva abilinnapea Tõnu Jaansalu kinnitusel toimus renoveerimine EASi täieliku kontrolli all, EASi teadmata ei liikunud ükski rahasumma. Pärast projekti valmimist kontrollisid EASi audiitorid kolmel korral toetusraha kasutamist ega leidnud puudusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles