USA kaalub maksureformi

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA senatis aru andnud Apple’i tegevjuht Tim Cook (istub) praeguse maksumäära püsides välismaale paigutatud firma raha Ühendriikidesse tagasi tuua ei kavatse.
USA senatis aru andnud Apple’i tegevjuht Tim Cook (istub) praeguse maksumäära püsides välismaale paigutatud firma raha Ühendriikidesse tagasi tuua ei kavatse. Foto: Reuters/ScanPix

Apple’i tegevjuht Tim Cook käis USA senati alamkomisjonis maksude optimeerimisest aru andmas, arutelu laienes aga vajadusele reformida kogu tulumaksusüsteemi.

Need, kes USA raamatumüügi edetabeleid jälgivad, on ehk tähele pannud, et kevaditi on mitteilukirjanduslike teoste edetabeli eesotsas maksude käsiraamatud, sest just siis saabub tuludeklaratsioonide täitmise aeg. USA maksusüsteem on väga keeruline, maksumäärad kõrged ning ettevõtte tulumaksu määr on OECD riikide suurim. Pole siis ka mingi ime, et ettevõtted otsivad võimalusi makse vähendada.

Viimastel kuudel on teravalt päevakorda tõusnud USA suurkorporatsioonide maksude vähendamine Iirimaal asutatud tütarettevõtete abil. Selliseid skeeme on kasutanud näiteks Google, Microsoft, Hewlett-Packard ja teiste hulgas ka Apple. Probleem on selles, et USAs teenitud kasumi eest maksavad Ühendriikide ettevõtted üsna kopsakaid makse, aga välismaalt saadud tulu pealt ei maksa peaaegu mitte midagi.

Teisipäeval käis Apple’i tegevjuht Tim Cook ühes USA senati alatises alamkomitees aru andmas. Esmaspäeval avaldas komisjon ka 40-leheküljelise raporti, mille järgi hoidis Apple eelmisel aastal maksudelt kokku üheksa miljardit dollarit ehk 25 miljonit dollarit päevas.

Cook ütles seadusandjatele, et Apple maksis 2012. aastal riigile maksudena kuus miljardit dollarit ning eeldatavasti maksab sel aastal isegi rohkem. «Me maksame kõik maksud, mida peame, iga viimase dollari,» ütles Tim Cook seadusandjatele.

Cooki sõnul ei tee Apple maksude optimeerimiseks mingeid trikke. «Me ei vii intellektuaalset omandit maksuparadiisi ja ei kasuta maksudest hoidmiseks neid oma toodete müümisel Ameerika Ühendriikidesse. Me ei paiguta raha mõnele Kariibi mere saarele,» ütles ta.

Eelmisel aastal kasvas USA ettevõtete välismaal hoitud kasumi maht 15 protsenti, kokku 1,9 triljoni dollarini, kirjutas Reuters.

Alamkomitee liikmete sõnul pole Apple seadusi siiski rikkunud ning Cooki (üle)kuulamine kujunes pigem diskussiooniks USA maksusüsteemi üle. Peale maksude vähendamise arutati ka maksuerisusi, mis on Ühendriikides samuti väga keerulised.

«Avastasime, et maksuseadus on üks suur segadus,» ütles ajalehele The Wall Street Journal vabariiklane Dave Camp. «Mõlemad probleemid, ehkki väga erinevad, viitavad vajadusele reformida nii eraisikute kui ka ettevõtete makse.»

Nimelt võib USA ettevõtete tulumaks ulatuda kuni 35 protsendini, mis on üks kõrgemaid maailmas. Cooki sõnul vajaks Ühendriikide maksusüsteem dramaatilist lihtsustamist, maksumäär peaks olema käibeneutraalne, elimineerima ettevõtete jaoks maksudega seotud lisakulud ning tegema välismaalt raha tagasitoomise lihtsamaks. Cooki arvates võiks ettevõtete tulumaksu ülempiir jääda umbes 25 protsendi kanti ning raha välismaalt tagasitoomise maks jääda alla 10 protsendi.

«Praeguse maksumäära korral pole mul plaanis seda tagasi tuua,» ütles Cook, vihjates Apple’i enam kui sajale miljardile dollarile, mis on tehnoloogiagigandil välismaal.

Vabariiklased soovivad vähendada maksuastmete arvu nii eraisikutele kui väikeettevõtetele kahele astmele – 10 ja 25 protsenti – ning suurettevõtetele kehtestada proportsionaalse tulumaksu määraga 25 protsenti, kirjutas The Wall

Street Journal. Praegu on ainuüksi eraisikutel seitse maksuastet, millest kõrgeim on 39,6 protsenti.

Kongressis esindatud demokraadid ja Valge Maja on vabariiklaste ettepaneku vastu, sest peavad kõrgeima maksumäära alandamist 25 protsendini ebarealistlikuks. President Barack Obama on kutsunud üles alandama ettevõtete tulumaksu määra 28 protsendile.

Samas pole maksumäärade alandamist oodata veel niipea, sest demokraatidel ja vabariiklastel on täiesti vastandlikud seisukohad selles, kas maksu­määrade muutmisega peaks kaasnema tulude suurenemine või peaks see vähendama hoopis eelarvedefitsiiti.

«Mina räägin tänaseni klientidele, et maksureformini on aega veel kolm aastat,» ütles Washingtonis asuva konsultatsioonifirma Qorvis Communications eelarveekspert Stan Collender.


USA astmeline tulumaks

•    USA eraisikute tulumaksul on seitse astet, neist väikseim 10 ja suurim 39,6 protsenti.

•    Ettevõtete tulumaksul on kaheksa astet, väikseim 15 ja suurim 35 protsenti.

Allikas: Wikipedia

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles