Apple’i juht käis USA parlamendis maksude pärast aru andmas

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Apple tegevjuht Tim Cook (vasakul)ja maksuoperatsioonide juht Phillip A. Bullock (paremal)enne senaatorite arupärimist vannet andmas.
Apple tegevjuht Tim Cook (vasakul)ja maksuoperatsioonide juht Phillip A. Bullock (paremal)enne senaatorite arupärimist vannet andmas. Foto: J. Scott Applewhite/AP

Apple’i tegevjuht Tim Cook käis eile USA Senati ühes alatises alamkomitees aru andmas maksude säästmise kohta läbi Iirimaal registreeritud tütarettevõtte, kirjutab Reuters.

Cook ütles seadusandjatele, et Apple maksis 2012. aastal riigile maksudena kuus miljardit dollarit ning eeldatavasti maksab sel aastal isegi rohkem.

«Me maksame kõik maksud, mida peame,» kinnitas Cook.

Kuid alamkomitee esimees senaator Carl Levin süüdistab, et Apple on otsinud «maksudest kõrvale hiilimiseks Püha Graali» luues Iirimaal tütarettevõtte, kes pole viie aasta jooksul maksnud tulumaksu mitte üheski riigis.

Cooki sõnul ei tee Apple maksude optimeerimiseks mingeid trikke.

«Me ei vii intellektuaalset omandit maksuparadiisi ja ei kasuta maksudest hoidmiseks neid oma toodete müümisel Ameerika Ühendriikidesse. Me ei paiguta raha mõnele Kariibi mere saarele,» ütles ta.

Paljud USA ettevõtted kasutavad ära USA maksuseaduse sätet, mis lubab hoida välismaal teenitud kasumi maksuvabalt seal, aga siis, kui see kasum USAsse viiakse maksustatakse see üsna kõrge määraga. Eelmisel aastal kasvas USA ettevõtete välismaal hoitud kasumite maht 15 protsenti 1,9 triljoni dollarini.

Alamkomitee liikmete sõnul seadusi pole Apple siiski rikkunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles