Poola oodatud kildagaasibuum takerdub juba eos

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina on kildagaasi-diilile lähedal.
Ukraina on kildagaasi-diilile lähedal. Foto: KACPER PEMPEL/REUTERS

Oodatud kildagaasi buum Poolas on takerdunud juba eos, sest mõned puuraugud on osutunud tühjaks ning riigi valitsus soovib suurendada ettevõtete tulumaksu, kirjutab Bloomberg.

39st selleks aastaks planeeritud puuraugust on maiks valminud vaid kaks. Valitsus kavandab sisse viia korra, et otsingu-ja uuringutöödele kaasataks ka riigile kuuluvad ettevõtted. Veel kavandatakse maksude suurendamist, mis konsultatsioonifirma Ernst & Young hinnangul ulatub kuni 80 protsendini kasumist. Oktoobris välja kuulutatud meetmed pole veel seaduseks saanud.

Pettumust valmistanud puurimistulemuste tõttu loobusid eelmisel aastal otsingu- ja uuringutöödest Exxon Mobil, mai alguses teatasid loobumisest USA suur naftatootja Marathon Oil ning Kanada energeetikakompanii Talisman Energy.

Poola on välja andnud umbes paarile tosinale ettevõttele loa enam kui 100 litsentsi puurimiste tegemiseks kusjuures Exxon ja Chevron soovisid teha üle 300 puuraugu, mille maksumuseks oleks 4,5 miljardit dollarit. Chevron pole seni loobunud ning nende sõnul loodavad, et projektid kestavad aastaid. Praeguse tempo juures kulub 300 puuraugu tegemiseks kümneid aastaid, kirjutab uudisteagentuur.

USA energeetikainformatsiooni administratsiooni (EIA) 2011. aasta hinnangu kohaselt on Poola gaasivarud 187 triljonit kuupjalga (5,3 triljonit kuupmeetrit), mis on Euroopa suurimad ning on võrdsed viiendiku USA gaasivarudega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles