Eesti ajaloo suurim börsimanipulatsioon sai riigikohtu lahendi

Andrus Karnau
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Tooli (esiplaanil) kaitsemeeskonda kuulus protsessi kestel ka Allar Jõks (paremalt teine).
Toomas Tooli (esiplaanil) kaitsemeeskonda kuulus protsessi kestel ka Allar Jõks (paremalt teine). Foto: Liis Treimann

 Kõigi aegade suurim ja kaalukaim börsimanipulatsiooni süüasi sai riigikohtus lahendi.

Kui Arco Vara aktsiaga manipuleerimise süüasi Harju maakohtust esimest korda lahendi sai, kirjutas kohtu esinaine Helve Särgava, et igal inimesel on õigus müüa oma vara just sellise hinnaga, nagu ta õigeks peab. Särgava mõistis Tooli õigeks oktoobris 2010, põhjendades oma otsust ka sellega, et kuna turud oli niikuinii languses, siis odavnes ka Arco Vara aktsia.

Eile avalikustatud otsusega jättis riigikohus jõusse aga Tallinna ringkonnakohtu vastupidise arvamuse. Seega jäid börsifirmade Arco Vara ja Silvano suuromanik Toomas Tool ning endine SEB panga maakler Karoly Kirber süüdi aktsiate hinnaga manipuleerimises. Samalaadses teos on seni süüdi mõistetud vaid börsil vähetähtsaid prügikalasid.

Tool ega Kirber endal süüd ei näinud ning taotlesid enda õigeksmõistmist riigikohtust, kuid asjata.

Süüdistuse järgi manipuleeris Tool 2008. aasta suvel Arco Vara aktsia hinnaga, et viia see allapoole 0,56 euro taset. Teda abistas selle juures Kirber.

Toolil õnnestuski viia aktsiahind allapoole soovitud taset, mistõttu Arco Vara teised suuraktsionärid Hillar-Peeter Luitsalu ja Richard Tomingas olid sunnitud uuendama oma laene, mille tagatiseks oli Arco Vara aktsia. Varasema kohtuotsuse järgi on teada, et Luitsalu ja Tominga kahju uue laenu kõrgemate intresside tõttu oli umbes 5000 eurot.

«Toomas Toolil oli pikaajaline eesmärk suurendada enda osalust ASis Arco Vara, kuid tulenevalt tema lühiajalisest eesmärgist saavutada selle aktsia hinna langemine alla 0,56 euro, müüs ta lühikese perioodi vältel väikse osa tema kontrolli all olevast aktsiapakist, tegutsedes seega kavatsetult,» seisab riigikohtu lahendis.

«Ringkonnakohus on seejuures ka igati õigustatult järeldanud, et Karoly Kirber, aidates realiseerida Toomas Toolil plaani aktsiahinda alla suruda, jagas tema eesmärki ja tegutses seega samuti kavatsetult,» jätkab riigikohus.

Tooli kaitsja Aivar Pilv püüdis seega riigikohtu ees edutult tõestada, et ringkonnakohus on varasema otsuse teinud alusetult.

«Kriminaalkolleegium ei jaga Tooli kaitsja arusaama, nagu oleks Toolil aktsiahinna mõjutamise eesmärk välistatud seetõttu, et ta ei müünud aktsiaid ühelgi süüdistuses märgitud müügipäeval turu madalaima hinnaga. Hinnasurve tekitamiseks ei olnud see vajalik ning hinna langetamiseks piisas ka müügist hinnakoridori keskel. Üksteise järel müüki paisatud suured aktsiakogused võimaldasid Toolil saavutada efekti, kus aktsia hind langes,» seisab riigikohtu äsja avalikustatud lahendis.

Riigikohus tühistas ringkonnakohtu otsuse Toolile mõistetud rahalise karistuse määra osas ning saatis selle ringkonnakohtule uueks arutamiseks. Toomas Tooli hiigelkaristus võib seega veelgi kasvada.

Tallinna ringkonnakohus karistas Toomas Tooli poole miljoni eurose trahviga, kuid riigikohus käskis selle suuruse uuesti arvutada, sest Tooli pangakontolt liikus 2008. aasta suvel läbi 154 miljonit eurot. Tooli karistuseks mõistis Tallinna ringkonnakohus 250 päevamäära. Riigikohus leidis oma lahendis, et päevamäärade arv on õigesti hinnatud, kuid uuesti tuleb arvutada Tooli päevasissetulek.

Riigikohus märkis oma otsuses, et ringkonnakohtul tuleb põhjendada, kuidas nad leidsid, et 2008. aastal oli Tooli sissetuleku päevamäär 2000 eurot ehk 31 293 krooni. Nii polegi välistatud, et Tooli trahv Arco Vara aktsiaga manipuleerimise eest võib veelgi suureneda.

Tooli kaasosaline Karoly Kirber peab karistuseks tasuma 150 päevamäära ehk 10 545 eurot, sest tema sissetuleku päevamäär oli kohtu arvates 2008. aastal 1100 krooni ehk 70,3 eurot.

Toomas Tooli kohtusaaga

•    November 2009 – prokurör koos finantsinspektsiooniga saadab kohtusse süüdistuse.

•    Oktoober 2010 – Harju maakohus mõistab kohtualused õigeks.

•    Veebruar 2011 – ringkonnakohus mõistab Tooli ja Kirberi õigeks.

•    Juuni 2011 – riigikohus saadab asja uueks arutamiseks tagasi.

•    November 2011 – ringkonnakohus mõistab Tooli ja Kirberi taas õigeks.

•    Mai 2012 – riigikohus tühistab ringkonnakohtu otsuse.

•    Oktoober 2012 – ringkonnakohus mõistab Tooli ja Kirberi süüdi.

•    Mai 2013 – riigikohus kinnitab süüdimõistva otsuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles