Eesti ja Soome möönsid tüli LNG pärast

Andrus Karnau
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome uus majandusminister Jan Vapaavuori
Soome uus majandusminister Jan Vapaavuori Foto: SCANPIX

Soome majandusministri Jan Vapaavuori välkvisiidi järel Tallinna tunnistasid kahe riigi ministrid, et ei suuda kokku leppida ühise veeldatud maagaasi (LNG) terminali rajamise asukohas.

Vapaavuori veetis eile hommikul Tallinnas paar tundi, tuli laevalt ja kihutas lennukiga uuele kohtumisele. Tallinnas veedetud ajal aga leppis ta ametivend Juhan Partsiga kokku, et Eesti ja Soome konkureerivate LNG-projektide võrdseks käsitlemiseks on mõistlik korraldada sõltumatu Euroopa Komisjoni hindamine.

Ministrid otsustasid, et riigid saadavad lähipäevil vastava ettepaneku Euroopa Komisjonile, kes võiks anda erapooletu hinnangu kolmele Läänemere-äärsele LNG-projektile.

Kahe riigi võidujooksus sadu miljoneid maksva terminali pärast on sõelal Paldiski ja Muuga Eestis ning Inkoo Soomes. Et saada Euroopa Liidu eelarvest tuleval aastal toetust, peaks riigid terminali asukohas kokku leppima juunis. Kokkulepet aga seni pole.

Ministrid toonitasid avalduses, et peamine on liikuda edasi, et piirkonda tuleks LNG-terminal, Eesti-Soome toruühendus Balticconnector ning projektide rahastus jõuaks Euroopa Liidu esimesse energiataristute rahastusvooru.

«Lõppema peaks olukord, kus Eesti ja Soome gaasiturud on isoleeritud. Turul peab tekkima konkurents,» märkis Parts.

Vapaavuori kirjutas pärast kohtumist oma Facebooki lehel, et jõudis Partsiga ühisele järeldusele, et kaks riiki ei suuda terminali asukohas ise kokku leppida. Ta märkis, et investeeringu suurus on umbes 500 miljonit eurot ja see vajab suures mahus Euroopa kaasrahastamist.

«Terve kevade oleme üritanud leida objektiivseid, üldiselt heakskiidetud kriteeriume, mille järgi asetada projektid paremusjärjestusse. Mitmel põhjusel ei ole see siiski õnnestunud ja täna olime veel eri meelt osa faktide puhul, rääkimata kohaldatavatest kriteeriumidest,» ütles Vapaavuori.

Soome majandusminister märkis, et kuna kumbki riik ei ole valmis järeleandmisi tegema, tuleb leida kolmas osaline. Vapaavuori kinnitas, et kuna Soome gaasitarbimine on niisama suur kui Balti riikides kokku, on Soome eelistatud paik regionaalsele terminalile ning Soome-Eesti gaasitoru ehitamine möödapääsmatu.

Paldiski LNG-terminali arendaja Alexela teatas eelmisel nädalal, et alustab sügisel rahvusvahelist ehitushanget terminali rajamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles