Jaan Männik: Eesti Panga nõukogu töö ja tasu ei ole proportsioonis

Kaja Koovit
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Panga nõukogu koosolek.
Eesti Panga nõukogu koosolek. Foto: Liis Treimann

«Minu arvates see, mida Eesti Pank teeb ja mis ta maksab, ei ole proportsioonis,» lausus Eesti Panga nõukogu esimees Jaan Männik riigikogu ees küsimustele vastates.

Männik tõdes vastuseks Priit Toobali küsimusele, kas  keskpangal on nõukogu tarvis, et panga nõukogul on neli tähtsat ülesannet. Need on uue keskpanga presidendi kandidaadi esitamine riigi presidendile. Seda tehakse tema sõnutsi kord seitsme aasta jooksul. Lisaks kinnitab nõukogu keskpanga asepresidendid kord viie aasta tagant. Kord aastas kinnitatakse valdavalt keskpanga juhatuse poolt tehtud kasumi jaotamise ettepanek ning lisaks kinnitatakse aastaaruanne. Selle eest saavad nõukogu liikmed brutopalka 105 000 eurot aastas.

Männi tõdes, et on ise küsinud, kas see, mida panga nõukogu teeb ja mille eest ta vastutab, ja see, mis see maksab, on proportsioonis või mitte. Seda küsimust ei saa Männiku sõnul arutada Eesti Pank, seda ei saa arutada  Eesti Panga nõukogu,, seda tuleb kuskilt mujalt algatada. «Minu arvates ei ole see, mida Eesti Pank teeb ja mis ta maksab, see ei ole proportsioonis,» lausus Männik, lisades, et see töö tuleb loomulikult ära teha.  Männiku sõnutsi saab seda tööd aga teha teisiti. Näiteks tõi ta Saksamaa, kus keskpanga nõukogu puudub.

«Kui me tahame arendada Eestit, et Eesti saaks rikkamaks, siis on meil vaja efektiivseid riigiasutusi, ja ma usun, et arenguruumi on ka Eesti Pangal,» lausus ta. Männiku sõnutsi  tuleks üle vaadata finantsinspektsiooni ja keskpanga organisatoorne suhe, sest tema hinnangul tehakse topelttööd.

Laiemalt tõi Männik ebaefektiivsuse näiteks majandusprognooside ja muude analüüside tegemise, mida koostatakse keskpangas, rahandusministeeriumis, kommertspankades. «Tehakse analüüse ja analüüse. Me ei ole nii suur ja rikas riik minu arvates, et me saame igal pool neid teha,» lausus Männik.

Ta lisas ka, et tihtipeale ei pea need analüüsid vett rohkem kui kaks-kolm kuud.

«Need on sellised suuremad strukturaalsed küsimused, aga siis peab meil olema kuskil süsteemis tahe efektiivistada riigisektorit, aga seda ma ei ole eriti näinud,» lausus Männik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles