Majandusministrid jõudsid kokkuleplele: LNG terminali asukoha määrab sõltumatu hindaja

Kaja Koovit
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
LNG tanker Arctic Voyager Rotterdami sadamas.
LNG tanker Arctic Voyager Rotterdami sadamas. Foto: SCANPIX

Täna Tallinnas kohtunud Eesti majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts ja Soome majandusminister Jan Vapaavuori leppisid kokku, et Eesti ja Soome konkureerivate LNG-projektide võrdseks kohtlemiseks on mõistlik läbi viia sõltumatu hindamine Euroopa Komisjoni poolt.

Ministrid leppisid kokku, et riigid saadavad lähipäevil ettepaneku Euroopa Komisjonile, kes võiks anda erapooletu hinnangu kolmele Läänemere äärsele LNG-projektile, teatas majandusministeerium.

Nii Partsi kui Vapaavuori sõnul aktsepteerivad mõlemad riigid erapooletu hindaja ettepanekut.

Ministrid rõhutasid, et kõige olulisem on edasi minna, et piirkonda tuleks LNG-terminal, Balticconnector toruühendus ja projektide rahastus jõuaks Euroopa Liidu esimesse energia infrastruktuuride rahastusvooru. «Lõppema peaks olukord, kus Eesti ja Soome gaasiturud on isoleeritud. Turul peab tekkima konkurents,» lisas Parts.

Suur regionaalne veeldatud maagaasi terminal maksaks 300-500 miljonit eurot ja varustaks kolme Balti riiki ja Soomet. Euroopa rahastuse saamiseks oleks vaja riikide kokkulepet ja veel eelmisel nädalal hinnati, et kokkulepet tõenäoliselt uue eelarveperioodi esimese rahastusotsuse tegemise ajaks seda veel ei suudeta saavutada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles