Tooli pangakonto käive oli kahe kuuga 154 miljonit eurot

Andrus Karnau
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Tool
Toomas Tool Foto: Liis Treimann

Toomas Tooli hiigelkaristus võib veelgi kasvada. Tallinna ringkonnakohus karistas Toomas Tooli poole miljoni eurose trahviga, kuid riigikohus käskis selle suuruse uuesti arvutada, sest Tooli pangakontolt liikus 2008. aasta suvel läbi 154 miljonit eurot.

Tooli karistuseks mõistis Tallinna ringkonnakohus 250 päevamäära. Riigikohus leidis oma äsja avaldatud lahendis, et päevamäärade arv on õigesti hinnatud, kuid uuesti tuleb arvutada Tooli päevasissetulek.

Nii polegi välistatud, et Tooli trahv Arco Vara aktsiaga manipuleerimise eest võib veelgi kasvada. Tooli kaasosaline SEB endine maakler Karoly Kirber peab karistuseks tasuma 150 päevamäära ehk 10 545 eurot, sest tema sissetuleku päevamäär oli kohtu arvates 2008. aastal 1100 krooni ehk 70,3 eurot.

Riigikohus märkis oma otsuses, et ringkonnakohtul tuleb põhjendada, kuidas nad leidsid, et 2008. aastal oli Tooli sissetuleku päevamäär 2000 eurot ehk 31 293 krooni. Ringkonnakohus võttis arvesse küll selle, et Tool ostis suures koguses aktsiaid, talle kuulub Eestis mitu kinnistut ja auto, kuid riigikohutu meelest polnud see põhjendus piisav.

Riigikohus leidis oma reedel allkirjastatud otsuses, et ringkonnakohus saanuks arvesse võtta ka Tooli osalusi eri ettevõtetes. Börsifirmadest on tal peale Arco Vara suurosalus ka näiteks Silvanos. Riigikohus viitas ka sellele, et Tooli sissetuleku saaks kindlaks määrata kasvõi sellega, et 2008. aasta suvel liikus tema pangakontolt läbi 154 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles