Riigikohus mõistis Toomas Tooli turumanipulatsioonis süüdi

Andrus Karnau
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Tool.
Toomas Tool. Foto: Toomas Huik

Riigikohtu kriminaalkolleegium jättis reedese otsusega muutmata Karoly Kirberi ja Toomas Tooli süüdimõistmise turumanipulatsioonis, aga tühistas ringkonnakohtu otsuse Toolile mõistetud rahalise karistuse määra osas ning saatis selle ringkonnakohtule uueks arutamiseks.


Tool ja Kirber olid süüdimõistva otsuse saanud juba ringkonnakohtust, kuid nende advokaadid kaebasid asja edasi riigikohutusse. Asja arutanud kriminaalkolleegiumi kohtunike hulka kuulub ka vastne riigikohtu esimees Priit Pikamäe.

Süüdistuse järgi manipuleeris Tool 2008. aasta suvel Arco Vara aktsia hinnaga, et viia see allapoole 0,56 euro taset. Teda abistas maaklerina töötanud Kirber. Kohtuotsuse järgi ostis Tool 2008. aasta juulis 10,5 miljonit Arco Vara aktsiat ning seejärel tilgutas neist pool miljonit tagasi turule, et hinda alla lüüa. Sealjuures kasutas Tool oma abikaasa Mari Tooli esindajakontot.

Kohtuotsusest selgub ka, et Kirber jagas Toolile siseinfot müüki paisatud Arco Vara aktsiate kohta. Nii tuli 2008. aasta juulikuu teises pooles müüki 600 000 Arco Vara aktsiat, mistõttu Toolil polnud enam tarvidust müüki jätkata. Tooli süüd tõendavad ka telefonikõnede  salvestused, kus Tool väljendab rahulolu aktsiahinna languse üle.

Toolil õnnestuski viia aktsiahind allapoole soovitud taset, mistõttu Arco Vara teised suuraktsionärid Hillar Peeter Luitsalu ja Richard Tomingas olid sunnitud uuendama oma laene, mille tagatiseks oli Arco Vara aktsia. Varasema kohtuotsuse järgi on teada, et Luitsalu ja Tominga kahju uue laenu kõrgemate intresside tõttu oli umbes 5000 eurot.

«Toomas Toolil oli pikaajaline eesmärk suurendada enda osalust AS-s Arco Vara, kuid tulenevalt tema lühiajalisest eesmärgist saavutada selle aktsia hinna langemine alla 0,56 euro, müüs ta lühikese perioodi vältel väikse osa tema kontrolli all olevast aktsiapakist, tegutsedes seega kavatsetult,» seisab riigikohtu lahendis.

«Ringkonnakohus on seejuures ka igati õigustatult järeldanud, et Karoly Kirber, aidates realiseerida Toomas. Toolil plaani aktsiahinda alla suruda, jagas tema eesmärki ja tegutses seega samuti kavatsetult,» jätkas riigikohus.

Tooli kaitsja Aivar Pilv püüdis seega edutult riigikohtu ees tõestada, et ringkonnakohus on varasema otsusega teinud alusetult.

«Kriminaalkolleegium ei jaga Tooli kaitsja arusaama, nagu oleks Toolil aktsiahinna mõjutamise eesmärk välistatud seetõttu, et ta ei müünud aktsiaid ühelgi süüdistuses märgitud müügipäeval turu madalaima hinnaga. Hinnasurve tekitamiseks ei olnud see vajalik ning hinna langetamiseks piisas ka müügist hinnakoridori keskel. Üksteise järel müüki paisatud suured aktsiakogused võimaldasid Toolil saavutada efekti, kus aktsia hind langes,» seisab riigikohtu äsja avalikustatud lahendis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles