Berliin: ELi impordimaks Hiinale oleks «ränk viga»

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päikesepaneelid.
Päikesepaneelid. Foto: SCANPIX

Saksa asekantsler ja majandusminister Philipp Rösler vastandus teravalt Brüsseli plaanile kehtestada Hiina päikesepaneelidele kuni 67,9-protsendiline dumpinguvastane impordimaks.

Samal ajal esines juhtiv Saksa tööstusorganisatsioon BDI tungiva üleskutsega alustada Hiinaga läbirääkimisi kõnealuse maksu ennetamiseks ja välistamiseks.

Teadaolevalt kavatseb Euroopa Komisjon kuulutada impordimaksud ametlikult välja juuni alguses.

Saksa leer on löönud kihama ajal, mil Hiina uue peaministri Li Keqiangi visiidini on jäänud vaid nädal. Li kohtub Saksa kantsleri Angela Merkeliga tuleval pühapäeval Berliinis.

Saksamaa on ainus ELi liikmesriik, mida Hiina peaminister oma esimesel välisturneel külastab.

Sakslaste märkused ähvardavad õõnestada kaubandusvoliniku Karel De Guchti jalgealust, kes on astunud Pekingile vastu ELi ajaloo suurimas kaubandustülis – 2011. aastal eksportis Hiina Euroopasse 21 miljardi euro eest päikesepaneele.

De Gucht on jõudnud järeldusele, et hiinlased on müünud oma tooteid Euroopas alla turuhinna.
Lähtuvalt ELi reeglitest võib De Gucht jätkata oma kursil ka ilma liikmesriikide toetuseta, kuid ta positsioon on sellisel juhul nõrgem.

Et voliniku tiibu kärpida, on Peking teinud liikmesriikide valitsustes intensiivset lobitööd. Põhifookuses on olnud Saksamaa kui ELi suurim majandus ja juhtiv Hiinasse eksportija.

Merkel ärritas läinud augustis Brüsseli kaubandusametnikke, teatades Pekingit külastades avalikult, et päikesepaneelide küsimus tuleks lahendada dialoogi abil.

Mõnede vaatlejate hinnangul mõjus Merkeli sekkumine volinik De Guchtile niivõrd provotseerivalt, et too võttis seetõttu veelgi jäigema joone.

Copyright The Financial Times Limited 2013

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles